Ministerstvo dopravy hledá nového provozovatele registru vozidel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ministerstvo dopravy v pátek vypsalo dvě důležité soutěže, jejichž výsledek se dotkne každého řidiče. Úřad hledá nového správce centrálního registru vozidel a také provozovatele infrastruktury pro související dopravní agendu. Odhadované ceny za čtyři roky činí 122, respektive 163 milionů korun.

„Očekáváme, že registr vozidel bude provozován podstatně kvalitněji a s vyšším uživatelským komfortem. Budeme chtít, aby byl registr připraven pružně reagovat na požadavky, které administrativu zjednoduší,“ uvedl ministr dopravy Zdeněk Žák.

Výsledky tendrů chce mít ministerstvo do tří měsíců, smlouva se současným provozovatelem registru firmou ICZ a Telefónikou O2 vyprší s koncem března. Vítěz tendrů by měl zvládnout i řadu chystaných novinek. Od roku 2015 by například mělo být možné v jednom kroku provést registraci i odhlášení vozidla. Rozšířit by se měl také automatizovaný dohled nad stanicemi technické kontroly.

Pokuta za nestandardní zadání zakázek

Současné výběrové řízení je první otevřenou soutěží na provozovatele registru vozidel. Původně zakázku dostala bez soutěže společnost ATS - Telcom, kterou vloni po vypršení smlouvy rovněž bez výběrového řízení nahradily Telefónica a ICZ.

Kvůli nestandardnímu zadání zakázek na správu systému nedávno ministerstvo dopravy potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Za smlouvu s ICZ dostalo ministerstvo zatím nepravomocně pokutu 110 tisíc korun, za smlouvu s Telefónikou má zaplatit 170 tisíc. Ministerstvo se vzápětí proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolalo. Kromě toho ÚOHS prošetřuje i původní smlouvu s ATS - Telcom. Registr se nedávno proslavil svými častými kolapsy a nekonečnými frontami namíchnutých řidičů.