Ministerstvo dopravy má velkolepé plány, utratí čtyři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy se snaží dostát svému slibu, že dožene donedávna zanedbávanou přípravu staveb. Na léto chystá úřad a jemu podřízené organizace nevídaný balík 70 soutěží na projektové práce. Projektanti přitom dostanou šanci rozdělit si téměř čtyři miliardy korun.

Připravovat se začnou mimo jiné nové úseky rychlostních silnic R35 a R6, dostavba a rekonstrukce D1 nebo čtvrtý železniční koridor. „Ministerstvo jednoznačně přebírá iniciativu a bude zásadně zasahovat do přípravy staveb,“ řekl ministr Zbyněk Stanjura.

Dosud si o konkrétních plánech fakticky rozhodovaly státní investoři Ředitelství silnic a dálnic, Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství vodních cest. Podle Stanjury má nově zavedený dohled jeho úřadu hned několik cílů. V první řadě jde o to, aby se stavělo v souladu s dopravními potřebami státu i Evropské unie.

„Chceme se také vyhnout zbytečně velkorysým řešením, která zvyšují náklady,“ doplnil ministr. Narážel přitom zřejmě na minulou praxi, kdy se stavěly například zbytečné dálniční sjezdy nebo přechody pro zvěř zcela mimo její migrační trasy. Ačkoli papírově chce ministerstvo rozdělit čtyři miliardy na projekty v letošním roce, s proplácením počítá až pro rozpočty příštích dvou let.

Příprava některých dopravních staveb ale běží naplno už letos. Stát za ni utratí rekordních 3,5 miliardy korun, z toho dvě miliardy za silnice a dálnice. Sem patří například dálnice D3, D11 a silnice R6. U velmi důležitých staveb již byly podepsány smlouvy se zhotoviteli dokumentací pro stavební povolení. Urychlená příprava má jeden dobrý důvod, závisí na ní čerpání evropských fondů v příštích letech.