Ministerstvo hledá za 100 milionů manažera tendru pro mýto

Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na projektového manažera soutěže na systém elektronického mýta po ukončení spolupráce s firmou Kapsch v roce 2016. Nabídky mohou uchazeči podávat do 11. srpna.

Jak vyplynulo z věstníku veřejných zakázek, maximální cena zakázky nesmí přesáhnout 100 milionů korun. „Cena bude mít mezi hodnotícími kritérii váhu 60 procent,“ upřesnil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Projektový manažer by pro ministerstvo dopravy měl především zpracovat studii efektivity způsobů výběru mýtného. Má tak rozhodnout, jestli bude výhodné pokračovat v současné takzvané mikrovlnné technologii sledování pomocí mýtných bran, nebo dát přednost satelitnímu monitoringu, případně kombinaci obou systémů, a také jaký bude rozsah zpoplatnění. Podle toho bude vybírat dodavatele systému.

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. V dubnu resort po několika odkladech oznámil, že poradenskou firmu začne hledat, tendr na projektového manažera měl vyhlásit do konce května.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007. Loni systém vybral zhruba 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu téměř 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům mezi 18 a 20 procenty.