Možnost vybrat si SPZ se přiblížila

Značky na přání jsou běžné například v Británii

Značky na přání jsou běžné například v Británii Zdroj: Profimedia.cz

Motoristé by mohli v budoucnu mít na svých autech registrační značky podle svého přání. Umožnit to má novela zákona, kterou dnes poslanci projednali a podpořili v prvním čtení. Novinkou je i možnost přenést značku z jednoho vozu na jiný nebo ponechat původní značku na vozidle při jeho převodu na jiného majitele.

Novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích se netýká jen značek. Zahrnuje celkem tři okruhy změn. Kromě registrace aut je to schvalování typů aut a stanic technické kontroly.

Značka na přání bude moci mít o jeden znak navíc, tedy osm znaků. Nebude smět obsahovat například vulgarismy. Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat a jedna tabulka se značkou na přání je bude stát 5000 korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše se tím omezí prostor pro korupci, protože přidělování lukrativních čísel často provázely úplatky. Nově by také mohl majitel vozidla za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například pro nosiče kol nebo při poškození současné značky. Poplatek za vydání běžné tabulky se značkou se zvýší z 200 na 300 korun.

Obecní úřady obcí s rozšířenou působností, které motoristům značky vydávají, budou za tyto značky a jejich distribuci platit. Vláda se domnívá, že tyto náklady jim uhradí právě zvýšené poplatky. Nová úprava by měla zjednodušit schvalování typů silničních vozidel při jejich dovozu ze zemí EU a zároveň zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Měla by vymezit povinnosti pracovníků STK a stanic měření emisí a zavést postihy za jejich neplnění. Novela také stanovuje sankce za přetáčení tachometrů. Pokuta může dosáhnout až 50 tisíc korun pro fyzickou osobu a pět milionů pro firmu.

Nové náklady vzniknou v souvislosti s novelou stanicím technické kontroly, a to hlavně kvůli pravidelným kurzům kontrolních techniků a udržování systému řízení jakosti a systému vnitřní kontroly. Pro STK o pěti kontrolních technicích vypočetlo ministerstvo dopravy každoroční dodatečné náklady na 65 000 korun.

SPZ: Plechový byznys za miliardy