Na Aeroflot doléhá krize, chce zrušit objednávky nových letadel

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Zdroj: Slick-o-bot via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská letecká společnost Aeroflot chce snížit počet letadel ve své flotile a znovu projednat svou objednávku letadel u amerického výrobce Boeing. Firmu k tomu nutí prohlubující se krize ruského leteckého průmyslu.

Aeroflot si v roce 2007 objednal u Boeingu 22 letadel 787 Dreamliner. Dodávka se měla uskutečnit v roce 2014, americký výrobce ji však později přesunul na rok 2016.

Generální ředitel aerolinek Vitalij Saveljev agentuře Reuters řekl, že při současné situaci na trhu má firma jedinou možnost, zrušit kontrakt. V současnosti nevidí žádný trh, kam by mohl Aeroflot začít s novými letadly létat, a krize se podle něj bude ještě zhoršovat. Aeroflot je podle něj nyní v závěrečné fázi jednání s Boeingem o budoucnosti objednávky, včetně případného zrušení kontraktu.

Ruská ekonomika slábne kvůli dopadům západních sankcí zavedených kvůli ukrajinské krizi a propadu globálních cen ropy. Spotřebitelé omezují své výdaje a provoz na nerentabilních domácích trasách roste na úkor lukrativních mezinárodních letů.

Aeroflot plánuje prodat starší letadla a smlouva o dodávkách Dreamlinerů s Boeingem není jediná, kterou by firma chtěla znovu projednat

Podle údajů Ruského svazu leteckých přepravců ztráty ruského leteckého průmyslu se loni prohloubily na 30 miliard rublů (13,3 miliardy korun) z 4,7 miliardy rublů v roce 2013.

Aeroflotu sice za posledních pět měsíců stoupl počet cestujících o více než 15 procent, celkový počet cestujících všech ruských aerolinek klesl ve stejném období o tři procenta.

Rusové nechtějí létat

„Globální trh roste, ale v Rusku kvůli recesi mnoho lidí odmítá létat,“ dodal Saveljev. Kvůli vysokým výdajům na údržbu velkého počtu letadel také ruské aerolinky po poklesu poptávky stále častěji snižují počet letadel své flotily.

Saveljev dodal, že Aeroflot plánuje prodat starší letadla a smlouva o dodávkách Dreamlinerů s Boeingem není jediná, kterou by firma chtěla znovu projednat. Aeroflot v současnosti provozuje 161 letadel a již ve čtvrtek firma oznámila, že se připravuje prodat nejméně 40 letadel.

„Jednáme s našimi dodavateli o tom, jak odložit dodávky. Trh je nepředvídatelný a nikdo neví, co se stane příště,“ řekl Saveljev.