Na Baťově kanálu se staví nový přístav

Baťův kanál - plavební komora Spytihněv

Baťův kanál - plavební komora Spytihněv Zdroj: CC BY-SA 3.0: Tomas Kolarik via Flickr

V Petrově u Baťova kanálu začaly bagry hloubit nový přístav pro 45 lodí. Stavba za 35 milionů korun má vyřešit kritický nedostatek kotvišť pro lodě na této oblíbené východomoravské vodní cestě. Celou investici zaplatí Ředitelství vodních cest, obec Petrov následně zajistí příjezdovou cestu a parkoviště.

„Bez kvalitní přístavní infrastruktury nefunguje žádná vodní cesta“, uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů. Přístav by měl začít sloužit příští rok, pro letošek ale jeho stavba Baťův kanál lodím uzavře. Dotčený úsek bude totiž přehrazen a vypuštěn. Přístav staví Labská stavební a strojní společnosti. Obec Petrov si od novinky slibuje příliv turistů, kteří dosud jen proplouvali kolem.

„Když jsme do územního plánu před lety prostor pro přístav umísťovali, vypadal jen jako sen. Tento sen se ale začíná opravdu plnit,“ uvedla starostka obce Eva Mlýnková. Baťův kanál letos navštívilo přes 75 tisíc turistů. Co do oblíbenosti by mu ale měla brzy konlkurovat jihočeská část Vltavy. Na jaře má zahájit provoz přístav v Hluboké nad Vltavou. Stavba si vyžádala celkem 200 milionů korun.

Baťův kanál
Baťův kanál neboli Průplav Otrokovice-Rohatec je historická vodní cesta vybudovaná v letech 1934–1938 v délce 52 km, která spojovala Otrokovice s Rohatcem.

Jiří Kučera: Klukovský sen stát se kapitánem se mi splnil

Fojtů: Baťovým kanálem se loni plavilo 70 tisíc lidí