Na bezpečnost dopravy a cyklostezky půjde 700 milionů

Velká část peněz půjde na dobudování chodníků v obcích. Ilustrační foto

Velká část peněz půjde na dobudování chodníků v obcích. Ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) přispěje téměř 700 miliony korun na zavádění prvků na zvyšování bezpečnosti v dopravě, nových technologií a výstavbu cyklostezek. Rozdělení částky 691 milionů korun mezi 2014 žádostí schválil výbor státního fondu.

Velká část žádostí o příspěvek na technologie zvyšující bezpečnost přidělil fond podle přehledu schválených projektů obcím na vybudování chodníků a dalších prvků zvyšujících bezpečnost chodců. Na tyto projekty rozdělil celkem 430 milionů korun mezi 178 žádostí.

Největší dotaci v balíku peněz určených na výstavbu cyklostezek získala trasa desetikilometrové cyklostezky ze Ždánic do Uhřic na Hodonínsku, celkem téměř 23 milionů korun.

Druhá kola jsou připravena

Osmnáct milionů korun potom fond přidělil trase spojující Šternberk a Babice na Olomoucku a po jedenácti milionech potom cyklostezkám z dolních Bojanovic do Starého Poddvorova na Hodonínsku a trase z Vysokého Mýta do Hrušové na Pardubicku. Celkem fond na cyklostezky vyčlenil 83 milionů korun.

„Věřím, že poskytování těchto příspěvků má smysl. Již byla vyhlášena také druhá kola programů zaměřených na cyklistické stezky a na bezpečnost. Předpokládám, že této příležitosti využijí jak noví žadatelé, tak ti, kteří nebyli úspěšní v rámci prvního kola například z důvodu chyb v dokumentaci,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Zájemci o podání žádostí o dotaci na výstavbu cyklostezky mají čas do prvního června, uvedlo ministerstvo dopravy. Žádosti o příspěvky na prvky zvyšující bezpečnost nebo usnadňující pohyb po komunikacích postiženým osobám mohou žadatelé posílat do 19. června.