Na České dráhy má dohlížet odvolaný šéf zemědělského fondu

Railjet Českých drah na vídeňském Hlavním nádraží (ilustrační foto)

Railjet Českých drah na vídeňském Hlavním nádraží (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Kandidát ČSSD na nového člena dozorčí rady Českých drah Tomáš Révész byl před pěti lety předčasně odvolán z čela Státního zemědělského intervenčního fondu za prosazování neprůhledné zakázky.

Dozorčí rada Českých drah dozná ještě před koncem roku změny. Podle informací deníku E15 budou v polovině prosince, kdy zasedne řídící výbor drah, odvoláni a nahrazeni dva členové rady.

Do vrcholového orgánu státního dopravce jsou nominováni Tomáš Révész a Milan Kucharčík. Prvního vysílá sociální demokracie, druhého hnutí ANO a nominaci bude ještě schvalovat vládní výbor. Zajímavější z obou je sociálnědemokratický kandidát a jeho minulost ve státní správě. Révész je bývalým ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), přes který rolníkům tečou dotační miliardy.

Přesně před pěti lety vláda Révésze odvolala s odůvodněním, že hrozil kolaps fondu. Důvodem odvolání byla podle tehdejšího vedení ministerstva zemědělství mimo jiné snaha o netransparentní a nevýhodnou výměnu informačního systému. V dozorčí radě Českých drah má Révész nahradit bývalého poslance ČSSD Josefa Smýkala, který v kontrolním orgánu sedí od roku 2012.

Druhé jméno zatím nejasné

Jméno druhého muže určeného k odvolání zatím není jasné, změna se ale podle zdrojů deníku E15 netýká předsedy Milana Ferance. Jako kandidáti na vyhazov také nepřipadají příliš v úvahu ani tři zástupci železničních odborů, které volí zaměstnanci. Zbývají tak čtyři jména: Vojtěch Kocourek, Antonín Tesařík, Jan Hart a Milan Křístek, tedy lidé vesměs dosazení za předchozího ministra dopravy Antonína Prachaře.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka byla obměna plánována už před listopadovým vynesením verdiktu rozhodčího soudu v kauze dodávky lokomotiv; nejde tudíž o reakci na – pro dráhy krajně nepříznivý – výsledek. „I když další změny nemohu do budoucna vyloučit,“ sdělil deníku E15 Ťok.

V návaznosti na změny v dozorčí radě se spekuluje rovněž o výměně některých členů pětihlavého představenstva, kde nyní vedle předsedy Pavla Krtka sedí Ludvík Urban, Michal Štěpán, František Bureš a Roman Štěrba. Ministr se na adresu vedení Českých drah několikrát vyjádřil kriticky.

Neposlušný Révész dořídil