Na letišti v Ostravě vyroste nová řídící věž

Czech Connect Airlines

Czech Connect Airlines Zdroj: mediafax

Ostravské letiště Leoše Janáčka se po letech čekání dočká nové řídicí věže. Projekt za odhadovaných 180 milionů korun odstartovali v sobotu poklepáním na základní kámen šéf Řízení letového provozu Jan Klas a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Slavnostní akt byl hned v několika ohledech pikantní. Nad kamenem se setkali dva muži, kteří se nemají příliš v lásce. Už několik týdnů se hovoří o tom, že ministr chce vrchního leteckého dispečera odvolat. Poklep se navíc oproti všem zvyklostem uskutečnil ještě před tím, než byla vypsána soutěž na zhotovitele.

Tendr chce ŘLP vyhlásit až během podzimu. Ačkoliv podnik tvrdí, že akce souvisí se Dny NATO, nelze se ubránit dojmu, že bylo především nutné klepat před volbami. To ovšem nic nemění na zásadním významu věže pro letiště.

„Nové provozní středisko a řídicí věž zajistí poskytování bezpečných, moderních a nákladově efektivních letových provozních služeb na ostravském letišti a současně vytvoří komfortní zázemí pro personál ŘLP minimálně na příštích třicet let,“ uved Klas.

Státní podnik tím završuje program obnovy regionálních letišť. Nové věže se v minulých patnácti letech dočkaly i Karlovy Vary a Brno. Letištěm Ostrava loni prošlo 288 tisíc cestujících, meziročně o pět procent více. Letošní novinkou je přímá linka Ryanairu do Londýna.