Na opravy prvních úseků D1 se přihlásilo po dvanácti firmách

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: profimedia.cz

Ve druhém kole výběrového řízení na opravu brněnské dálnice D1 se na každý z pěti úseků, které mají být modernizovány, přihlásilo 12 firem. Celkem podalo nabídku na opravy dálnice 13 uchazečů, ne všichni však podali nabídky na všech pět úseků, na které byly vypsány soutěže samostatně.

Vítěze tendrů určí vládou jmenovaná komise, která bude zasedat od pondělí 7. ledna do pátku 11. ledna. Příští pátek je tak nejbližším termínem, kdy by mohli být známi vítězové jednotlivých tendrů.

Do prvního kola výběrového řízení se na všechny úseky přihlásilo 13 společností včetně hlavních hráčů na tuzemském trhu, jako jsou Metrostav, Eurovia nebo Strabag. Ve druhém kole řízení ale nepodala společnost Strabag nabídku na stavbu úseků Šternov - Psáře a Loket - Hořice, uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Soutěž o modernizaci dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, Lhotkou a Velkou Bíteší a Velkou Bíteší a Devíti kříži dále vzdala společnost Dálniční stavby Praha.

V prvním kole ŘSD hodnotilo, zda jednotliví uchazeči splňují podmínky veřejné soutěže, nyní se hodnotící komise zaměří na nabídkovou cenu stavby. Ta bude podle dokumentace k zakázce tvořit 90 procent hodnocení, zbytek připadne na délku poskytnuté záruky.

Zájem 12 uchazečů o každý z vyhlašovaných tendrů znamená podle Petra Moose z dopravní fakulty pražské ČVUT značnou šanci dosáhnout výhodnější výslednou cenu. „Kromě výběru stavebních firem ale ŘSD čeká ještě jeden nelehký úkol, a tím bude zvládnutí provozu během výstavby,“ varoval Moos.

Zúžení provozu do jednoho nebo dvou pruhů podle něj postihne během ranních a odpoledních dopravních špiček všechny řidiče na celé délce D1. Pro zajištění plynulého i když třeba pomalejšího průjezdu komunikací bude potřeba umístit desítky řiditelných značek a světelných informačních tabulí, které řidiče upozorní na případné komplikace až do vzdálenosti 15 kilometrů před každým z opravovaných úseků, dodal.

: