Náklady na opravu Tesly jsou téměř o třetinu vyšší než u benzínových automobilů

Majitel společnosti Tesla Elon Musk.

Majitel společnosti Tesla Elon Musk. Zdroj: Reuters

Zákazníci uvažující o koupi elektromobilu nejčastěji řeší, jestli se pořízení vyplatí finančně. Elektromobily mají vyšší pořizovací cenu, ta by ale měla být kompenzována nižšími náklady na provoz. Platí to ale i s aktuálně rostoucími ceny elektrické energie? A kolik se platí za opravy?

Jedním ze silných argumentů, hovořících ve prospěch elektřinou poháněných vozidel jsou ceny paliv, jež v letošním roce soustavně bourají všechny dosavadní rekordy. Jenže i s vlastnictvím elektromobilu jsou spojené náklady, které rozhodně nejsou zanedbatelné, upozorňuje magazín Slashgear s odkazem na web Jalopnik.

„Majitel vozu Tesla se sice může vyhnout náladovým cenám benzínu, ale provoz a údržba těchto vozů mohou být dražší než u průměrného vozu větší značky.“ konstatuje Slashgear. Dražší jsou zejména náklady na opravy, jež jsou podle firmy RepairPal v případě Tesel o 27 % vyšší než v případě srovnatelných vozidel s benzínovým pohonem.

Kdo je majitel Tesly Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Stejný zdroj konkrétně uvádí, že průměrné náklady na opravu jakéhokoli vozidla Tesla činí přibližně 832 amerických dolarů (cca 19 400 korun) ročně, zatímco průměrné náklady na opravu vozidla (všech značek) se blíží 652 americkým dolarům (cca 15 200 korun) ročně.

Důvod je relativně prostý: náhradní díly pro Tesly nejsou vyráběny v tak masovém měřítku jako v případě sériových vozů s řádově větší produkcí. Jakmile je určitá značka na silnici delší dobu, uspokojují poptávku po náhradních dílech také dodavatelé třetích stran. Tesla zatím nevyrábí automobily dostatečně dlouho na to, aby k tomu mohlo dojít.

Celý článek si můžete přečíst na webu VTM