Náměstek správy železnic Šlegr končí, nahradí ho muž z výroby pražců

Petr Šlegr

Petr Šlegr Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Zhruba rok se v pozici náměstka ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) ohřál Petr Šlegr. Generální ředitel Jiří Kolář jej s platností k poslednímu červnu odvolal s funkce. Šlegr přišel na správu železnic loni v květnu se zadáním urychlit čerpání evropských fondů. Nyní zřejmě doplatil na časté kritiky z nejvyšších míst ministerstva dopravy i SŽDC, podle kterých se více věnoval snění o vysokorychlostních tratích než přihrnování peněz z Evropy.

To však Šlegr odmítal a poukazoval na zrychlení přípravy staveb v poslední době. „Díky krokům, které jsem udělal, dnes považuji dočerpání operačního programu Doprava za téměř jisté,“ uvedl Šlegr. Správa železnic ale trvá na svém. „Chceme zvýšit tlak na podřízené stavební jednotky, aby lépe fungovaly,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Podle něj byl Šlegr „čistý stratég“, železnice prý ale nyní potřebuje „stavbaře do praxe“. „Nelze mít klapky na očích a soustředit se pouze na současnost. Musíme myslet i na další rozpočtové období unie. Svou úlohu jsem viděl v přípravě staveb, a nikoliv v chození v gumovkách po stavbě,“ doplnil Šlegr.

Mužem z praxe má být Šlegrův nástupce Mojmír Nejezchleb. V jeho případě se ale SŽDC nevyhne podezření o střetu zájmů, neboť Nejezchleb je dnes místopředsedou představenstva společnosti ŽPSV ze skupiny OHL ŽS. Tato stavební firma má přitom od SŽDC velké zakázky. Samotná ŽPSV dodává železnici například pražce. Střet zájmů ale správa železnic odmítá, podle jejích zástupců je běžné, že lidé v malém železničářském rybníku přičichnou i k práci pro soukromé firmy.

Nejezchleb už v SŽDC pracoval v letech 2006 až 2008, předtím byl 20 let u Českých drah. Podle nadřízeného ministerstva dopravy je personální politika plně v pravomoci ředitele SŽDC Jiřího Koláře. Zda Šlegr v SŽDC zůstane na jiné pozici, bude záležet právě na novém náměstkovi.