Námořní dopravce Maersk zruší kvůli propadu tržeb 10 tisíc pracovních míst. Jeho akcie padají

Dánský kontejnerový přepravce Maersk zruší kvůli slabým hospodářským výsledkům devět procent pracovních míst.

Dánský kontejnerový přepravce Maersk zruší kvůli slabým hospodářským výsledkům devět procent pracovních míst. Zdroj: profimedia.cz

Dánské rejdařské společnosti Maersk, která kontroluje přibližně šestinu světové kontejnerové přepravy, se v letošním třetím čtvrtletí prudce propadly tržby i zisk, informuje agentura Reuters. Firma proto propustí nejméně 10 tisíc zaměstnanců, tedy přes devět procent své pracovní síly. Akcie Maersku, s nimiž se obchoduje na burze v Kodani, v reakci na tuto zprávu v pátek prudce oslabily o více než patnáct procent.     

Hrubý provozní zisk (EBITDA) dánského dopravce se meziročně propadl téměř o 83 procent na 1,9 miliardy dolarů, tedy asi 43,6 miliardy korun. Podnik také upozornil na prudší pokles poptávky, než jaký očekávali analytici a investoři. Zachoval však celoroční výhled. 

Maersk patří k nejvýznamnějším kontejnerovým dopravcům na světě a považuje se za barometr světového obchodu. Přepravuje zboží pro řadu velkých maloobchodních prodejců, jako je Walmart nebo Nike.

Tržby podniku se v období od července do září snížily o 47 procent na 12,1 miliardy dolarů. Co se týče hrubého provozního zisku, firma překonala odhady trhu. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali v průměru zisk EBITDA 1,81 miliardy dolarů.

„Od léta jsme ve většině regionů zaznamenali nadbytečnou kapacitu, která vyvolala pokles cen,“ prohlásil šéf podniku Vincent Clerc. Z negativních faktorů upozornil i na útlum poptávky a na inflační tlaky.

Společnost dále uvedla, že kvůli přebytku kapacity, rostoucím nákladům a poklesu cen sníží počet zaměstnanců z lednových 110 tisíc na méně než 100 tisíc. Díky tomuto kroku předpokládá v příštím roce úsporu ve výši 600 milionů dolarů.

Maersk očekává, že celosvětový objem kontejnerové námořní přepravy letos klesne až o dvě procenta. Za hlavní faktory společnost označila slabou spotřebitelskou poptávku a skutečnost, že firmy snižují zásoby.

Hodnotu akcií společnosti negativně zasáhlo podle analytika Mortena Holma Enggaarda z Jyske Bank především prohlášení společnosti, že znovu zváží, zda bude pokračovat v programu odkupu svých akcií do roku 2024 „Jediný způsob, jak to můžeme interpretovat, je, že v roce 2024 nás čeká něco velmi špatného,“ domnívá se Enggaard.