Nejdelší letištní terminál? Vede Peking před Atlantou

Letiště Atlanta

Letiště Atlanta Zdroj: Profimedia

Na některých letištích dá pasažérům pořádně zabrat, než vůbec dorazí ke svému letadlu. Dlouhá procházka čeká cestující hlavně v Pekingu, kde nejvzdálenější odletovou bránu dělí od vstupu do terminálu víc než tři kilometry. Solidně se lidé projdou i v americké Atlantě či Curychu. Tam je to je to přes dva tisíce metrů, vyplynulo ze studie zveřejněné televizí CNN. Praha je v tomto směru mnohem přívětivější.

Pomyslný žebříček nejdelších terminálů s přehledem vede letiště Beijing Capital International Airport v čínské metropoli. Nejodlehlejší gate je od vchodu do Terminálu 3 vzdálen přesně 3,2 kilometry. Pasažéři by tedy měli počítat s adekvátní časovou rezervou, než k němu dorazí.

Světový rekord v běhu na 3000 metrů Keňana Daniela Komena má hodnotu 7,20 minut. Každý ale není tak zdatný jako africký šampion, který navíc po atletické dráze netahá příruční zavazadlo.

Beijing Capital International AirportBeijing Capital International Airport | ProfimediaTerminál na pekingském letišti (Zdroj: Profimedia)

Za Pekingem jsou vzdušné přístavy v Atlantě a Curychu, kde se musí klienti leteckých firem v obou případech nachystat na dvoukilometrové trasy. V těsném závěsu se drží londýnský Gatwick a Frankfurt nad Mohanem. Tam je to kolem 1800 metrů.

Na Letišti Václava Havla Praha je situace mnohem lepší. Podle vyjádření mluvčí aeroportu Evy Krejčí pro server E15.cz dělí vstup do Terminálu 2 od brány C11 zhruba 600 metrů.

Nejodlehlejší odletové brány na jednotlivých letištích:

Letiště Vzdálenost
Beijing Capital
3,2 km
Atlanta 2,09 km
Curych 2,04 km
Frankfurt 1,88 km
Gatwick
1,8 km
Soul 1,69 km
Hong Kong 1,58 km
Heathrow
1,22 km
New York JFK 1,13 km
Amsterdam Schipol 0,98 km
Dubai International 0,89 km
Praha 0,6 km