Některé lety z Prahy do Frankfurtu se kvůli stávce ruší

Stávka ve Frankfurtu běží naplno. Nelétá se

Stávka ve Frankfurtu běží naplno. Nelétá se Zdroj: ctk

Stávka na letišti ve Frankfurtu
Letadla ve Frankfurtu zůstávají na zemi.
Marné čekání na let
Prázdná ranvej na letišti ve Frankfurtu
Z frankfurtského letiště nepoletí podle odhadů více než 280 z téměř 1300 letů.
6
Fotogalerie
Na letišti ve Frankfurtu dnes druhým dnem pokračuje stávka části zaměstnanců pozemního personálu, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel. Provozovatel letiště očekává, že bude muset zrušit více než 280 z téměř 1300 letů. Podle internetových stránek pražského letiště budou dnes zrušeny i některé spoje mezi Frankfurtem a Prahou.

Ve čtvrtek musel provozovatel letiště Fraport zrušit 172 letů. Většina zrušených letů je provozovaných německou leteckou společností Lufthansa, která má na celkovém počtu letů na letišti zhruba poloviční podíl. Lufthansa se rozhodla obětovat lety po Evropě a v Německu ve prospěch dálkových letů.

Podle stránek letiště Praha byl zrušen ranní let společnosti Lufthansa v 8:20 a zrušen bude i odpolední spoj v 17:40. Ranní let s ČSA v 7:20 odletěl s více než hodinovým zpožděným. Podobně byl zrušen i ranní a odpolední přílet Lufthansy do Prahy. U dopoledního spoje ČSA z Frankfurtu do Prahy se čeká zpoždění.

Stávku svolal odborový svaz GdF, protože se zaměstnancům nepodařilo dohodnout s provozovatelem letiště na mzdách a zlepšení pracovních podmínek. Zhruba 200 stávkující požaduje výrazně vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Podle odborů by mzdy měly odrážet i to, že práce je po otevření čtvrté vzletové dráhy na letišti složitější. Provozovatel letiště však jejich požadavky označil za příliš vysoké. Odbory již hrozí dalšími protestními akcemi v příštím týdnu.

Fraport doufá, že se mu podaří zachovat nejméně 50 procent dnešních letů. Stávka má trvat od 08:00 do 22:00 SEČ. Ve čtvrtek stávka trvala jen sedm hodin.

Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu a třetím nejvytíženějším v Evropě. Loni letiště odbavilo rekordních 56,44 milionu cestujících, o 6,5 procenta více než v roce 2010.