Německé aerolinky trápí série poruch, piloti hlásí podivný zápach

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dvě letadla německých aerolinek Germanwings musela o víkendu neplánovaně přistát kvůli zvláštnímu zápachu v pilotní kabině. Poslední případy se přidávají k dlouhé sérii obdobných poruch, které se netýkají jen nízkonákladové dcery Lufthansy a letounů Airbus.

Nepříjemný zápach donutil piloty nedělního letu Germanwings z Dortmundu do Palmy de Mallorca nouzově přistát na letišti v Ženevě. Ten samý den se posádka letu z Londýna do Stuttgartu rozhodla krátce po startu vrátit na letiště, příčinou byl opět zápach. Oba incidenty se obešly bez zranění cestujících či posádky. „Letadlo nyní prozkoumávají technici, aby nalezli příčinu potíží,“ uvedl dopravce.

Podobné případy se přitom v posledních měsících a letech množí, potíže postihují Airbus i jeho amerického rivala Boeing. V Evropě se o neznámém zápachu mluví hlavně v souvislosti s německými aerolinkami, podobné případy se ale objevily i v USA.

V březnu musel například jeden z pilotů Boeingu aerolinek Condor absolvovat část letu z Hamburku na Kanárské ostrovy s nasazenou kyslíkovou maskou kvůli zápachu připomínajícímu palivo, který zaplnil pilotní kabinu a prostor pro cestující. Po přistání na cílovém letišti dokonce upadli dva palubní průvodčí do bezvědomí, řekl týdeníku Spiegel jeden ze členů posádky.

Když Germanwings loni na podzim přiznaly, že jejich piloti během letu v roce 2010 málem omdleli kvůli jedovatým výparům v kabině, obsadila zpráva titulní strany německých deníků. V říjnu se letadlo Genrmanwings vrátilo ještě před startem z rozjezdové dráhy na Sardinii, protože kabina se po startu druhého motoru naplnila zápachem. K podobnému případu došlo opět na konci ledna.