Nízkonákladová aerolinka easyJet převezme zbývající část zkrachovalé Air Berlin

Air Berlin

Air Berlin Zdroj: ČTK

Air Berlin
Letadlo Air Berlin muselo kvůli hrozbě bombou přistát.
easyJet
Letadlo easyJet - ilustrační foto
5
Fotogalerie

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet se dohodly na převzetí zbývajících částí insolventní německé letecké společnosti Air Berlin, která v pátek ukončila svůj provoz.

Společnost easyJet zaplatí 40 milionů eur (zhruba miliardu korun) za aktivity firmy Air Berlin na berlínském letišti Tegel zahrnující mimo jiné leasingové smlouvy na 25 letounů A320. Britské aerolinky se tak podle agentury Reuters stanou největším leteckým přepravcem v Berlíně. Společnost easyJet nyní hodlá nabídnout pracovní místa až tisícovce pilotů a členů palubního personálu firmy Air Berlin.

"Všechny části společnosti Air Berlin jsou nyní prodány," uvedl insolvenční správce německých aerolinek Frank Kebekus. Velkou část společnosti Air Berlin již dříve získal největší německý letecký přepravce Lufthansa.

V pátek ve 23:45 přistál na letišti Tegel poslední let společnosti Air Berlin, která byla založena v roce 1978 a byla druhou největší leteckou společností v Německu.

Aerolinky Air Berlin posledních několik let hospodařily se ztrátou. K zahájení insolvenčního řízení přistoupily v srpnu, když jim největší akcionář, arabské aerolinky Etihad, odmítl poskytnout další finanční podporu. Německá vláda se pak rozhodla poskytnout firmě Air Berlin překlenovací úvěr 150 milionů eur.