Norwegian objednávají 50 boeingů. Ještě loni dopravce letadla prodával a hrozil mu zánik

Norwegian nakupují letouny Boeing 737 MAX

Norwegian nakupují letouny Boeing 737 MAX Zdroj: Norwegian Air Shuttle

Nízkonákladová letecká společnost Norwegian Air Shuttle si objednala 50 letadel Boeing 737 MAX. Na dalších 30 má opci. Pro firmu, která byla loni ve finančí tísni donucena prodat velkou část své flotily a zpětně si ji pronajmout, to je známmkou návratu lepších časů.

„Těch 50 letadel dostaneme v období let 2025 až 2028. Je to časový harmonogram, který těsně kopíruje ukončení současných smluv o pronájmu,“ uvedla firma. V důsledku uzavřených dohod očekává, že zaúčtuje čistý příjem zhruba dvě miliardy norských korun.

Dohoda pro firmu znamená návrat k vlastnictví letadel, dosud byla nucena si je pronajímat. Byla to součást ujednání, jak se loni kvůli finančním problémům vyhnout zániku.

„Je to naprosto zásadní kontrakt, který společnosti Norwegian umožní vlastnit velký podíl své flotily,“ uvedl předseda správní rady Svein Harald Oeygard. „Výsledkem budou celkově nižší náklady a větší finanční síla, což nám umožní upevnit si postavení na skandinávském trhu,“ dodal.

Kontrakt je vzpruhou i pro Boeing, který s Norwegian spolupracuje dlouhodobě. Norská firma totiž letos uvedla, že zvažuje odklon od Boeingu a naopak posuzuje spolupráci s evropským výrobcem letadel Airbus. Norwegian Air v únoru agentuře Reuters sdělila, že o změně uvažuje kvůli sporu s Boeingem ohledně zrušené zakázky na nákup letadel.

Management letecké společnosti má snahu spor s Boeingem ukončit dřív, než podepíše poslední smlouvu o nákupu dalších letadel. To by mohlo být do konce června, řekl zdroj blízký jednání.

Letadla Boeing 737 MAX dlouho nesměla do vzduchu, po dvou smrtelných nehodách těchto strojů se u nich zjistila softwarová závada. V posledních týdnech Boeing uzavřel významnou smlouvu o prodeji letadel MAX 737 také s leteckou společností IAG.