Nová dcera z ČSA: výcvikové středisko

Let na zemi. Nejmodernější letecké simulátory dokážou věrně napodobit skutečné chování letadla v nejrůznějších situacích. Slouží nejen pilotům, ale například i k výcviku letušek a stewardů.

Let na zemi. Nejmodernější letecké simulátory dokážou věrně napodobit skutečné chování letadla v nejrůznějších situacích. Slouží nejen pilotům, ale například i k výcviku letušek a stewardů. Zdroj: ctk

Vyčleňování jednotlivých činností z Českých aerolinií do dceřiných firem zřejmě ještě nekončí. Pátou dceřinou firmou ČSA, potažmo sedmou dcerou Českého aeroholdingu, má být výcvikové středisko posádek letadel. Mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová informaci deníku E15 nepopírá.

„Ano, o vyčlenění výcvikového střediska do samostatné dceřiné společnosti uvažujeme. Hlavně proto, že středisko dnes neposkytuje služby jen ČSA, ale i Holidays Czech Airlines a dalším současným či budoucím firmám aeroholdingu a také externím subjektům,“ uvedla.

Nová firma patrně vznikne v letošním druhém pololetí, tedy až poté, co pod aeroholding přejdou samotné ČSA. Není tak zatím jasné, zda se v případě výcvikového střediska naplní dosavadní model, podle kterého aeroholding dcery od Českých aerolinií kupuje.

Přečtěte si rozhovor s generálním ředitelem Českého aeroholdingu:

Nejde o malé peníze, ve hře jsou stovky milionů korun. Nejcennější asi je zánovní letový simulátor letounů Airbus A320, který měl v roce pořízení před šesti lety hodnotu zhruba 250 milionů korun. Další desítky milionů by daly dohromady simulátory na Boeing 737 a letadla ATR.

Holding má do budoucna připraveny dvě varianty fungování nové dceřiné společnosti. Buď se najde zahraniční partner, který pomůže rozšířit nabídku služeb, nebo totéž zařídí státní podnik Řízení letového provozu. Ten má přitom o odkup výcvikového střediska ČSA velký zájem.

„Je to velmi vážný záměr a jednáme o tom. Pokud podmínky budou odpovídat našemu plánu, tak jsme na to připraveni,“ řekl deníku E15 šéf ŘLP Jan Klas. Manažeři ŘLP přitom sní o vytvoření Aviation Academy, jež by nabízela služby spojené s výcvikem dispečerů, pilotů, členů posádek a dalších profesí z oboru letectví. Částečně to už nyní dělá škola, která při ŘLP funguje.

Nákupy za 1,3 miliardy korun

Proces začleňování jednotlivých dceřiných firem ČSA do Českého aeroholdingu je v plném proudu. Pod střechu nové státní skupiny už patří charterová letecká společnost Holidays Czech Airlines, firma pro odbavení cestujících a letadel Czech Airlines Handling a personální poradce a call centrum CSA Services. Aeroholding za ně zaplatil Českým aeroliniím už kolem 1,3 miliardy korun.