Nové německé vlaky ICE se prodraží o miliardy

ICE na náídraží v hlavním městě Německa

ICE na náídraží v hlavním městě Německa Zdroj: profimedia.cz

Prostornější, luxusnější, ale zejména dražší mají být nové vlaky ICE německých drah. Cena nové generace dálkových vlaků se má proti plánu navýšit o 600 milionů eur (15 miliard korun). Dosáhne tak velikosti 6,6 miliardy eur.

Německé dráhy chtějí za vlaky ICE nové generace, které začnou jezdit do konce roku 2017 utratit více peněz, než bylo plánováno. Dozorčí rada podniku by měla dodatečné náklady schválit na svém březnovém zasedání.

Vlaky se prodraží, ale cestující ve druhé třídě budou mít k dispozici větší zavazadlový prostor a širší uličky. Například pohyb s dětským kočárkem tak má být naprosto bezproblémový. Celý interiér je podle expertů německých drah navržen velmi kvalitně.

Technologickým vrcholem nových souprav ICE je osvětlení. Barva světla a intenzita se přizpůsobují denní době. Ráno svítí žluté světlo, které postupně přechází do modrého a věčer je načervenalé. Takto osvětlené soupravy mají zpříjemnit dálkové cesty.

Vlak ICEVlak ICE

Vlak ICEVlak ICE | profimedia.czNový vlak pro Německé dráhy

Další novinkou je počet vagónů. Ten se má zvýšit z deseti na dvanáct. Ve vlaku tak bude maximálně 830 cestujících. „Vzhledem k růstu poptávky v dálkové osobní dopravě jsme chtěli nové vlaky ještě pohodlnější a uživatelsky přívětivější,“ píší německé dráhy ve své zprávě.

Německé dráhy si nové vlaky objednaly v roce 2011 u koncernu Siemens. Ten uvedl, že v první etapě dodá 130 nových vlaků a ve druhé vlně dalčích devadesát. Celková hodnota nových vlaků je zhruba šest miliard eur. Cena zakázky však po rozšíření interiéru nyvýší o 600 milionů eur.