Nové zóny za miliardu. Praha chce zlepšit parkování

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Zavedení nových parkovacích zón vyjde pražský magistrát téměř na jednu miliardu korun. Jde o předpokládanou hodnotu dvou výběrových řízení, ze kterých vzejdou firmy, které se o systém postarají. O vypsání tendrů by měli podle náměstka pražského primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) rozhodovat zastupitelé na konci měsíce.

V novém systému Praha rozdělí zóny na menší a lidé si budou moci vybrat, zda si koupí parkovací karty pro celou městskou část, nebo levnější jen do okolí svého bydliště. Některé modré zóny se změní na smíšené, v nichž mohou zaparkovat i přespolní řidiči. Nyní v modrých zónách mohou zastavit pouze rezidenti či ostatní držitelé parkovacích karet. O víkendech se bude v zónách parkovat volně.

V prvním z výběrových řízení, jehož předpokládaná hodnota je podle Nouzy 46 milionů korun, bude Praha hledat dodavatele informačního systému, v tom druhém s hodnotou 840 milionů korun pak správce zón placeného stání. V částce je podle náměstka primátora zahrnutá také dodávka takzvaných parkomatů.

Nákup parkomatů město podle Nouzy zvažovalo, ale nakonec se rozhodlo, že vlastnit infrastrukturu parkovacích zón bude pro metropoli výhodnější. „Kdyby zhotovitel nebo dodavatel systému neplnil nastavená pravidla, můžeme ho vyměnit a máme stále na čem zóny provozovat,“ vysvětlil Nouza. V současnosti má Praha ve vlastnictví zhruba 150 parkomatů, zbytek vlastní provozovatelé stávajících zón placeného stání v Praze 1, 2, 3, 7 a 16.

Předpokládaná částka, kterou chce město za nový systém zaplatit, podle Nouzy zhruba odpovídá současné ceně za provozování pražských parkovacích zón. S dodavatelem informačního systému má město v plánu podepsat smlouvu na čtyři roky a se správcem zón na pět let.

Pražský magistrát si nechal na zóny placeného stání vypracovat čtyři modely, a to ekonomický, dopravní, technologický a procesní. Na jejich základě městská rada odsouhlasila minulý týden předběžné oznámení.

Nevypověditelné smlouvy

Nový systém parkovacích zón chce hlavní město rozjet na podzim nejdříve v městských částech Praha 4, 5, 6 nebo 8. Pokud nebudou s provozem problémy, začlení do něj na jaře příštího roku i současné zóny placeného stání.

Nouza uvedl, že smlouvy stávajícím provozovatelům parkovacích zón vyprší v letech 2017 a 2018, do té doby jsou podle náměstka primátora nevypověditelné. Město tak s nimi bude ve spolupráci pokračovat. Jan prý vymění staré parkomaty za nové. Problémy s jejich zavedením Nouza nepředpokládá.

První parkovací zóny se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu. V současné době platí zóny pouze v Praze 1, 2, 3, 7 a části Prahy 16. Nově by měly být pravděpodobně v oblasti uvnitř městského okruhu, přesně území ale ještě vymezeno není.