Novým šéfem Drážního úřadu je Kolář

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Jen dva měsíce uplynuly od momentu, kdy se musel Jiří Kolář odporoučet z pozice generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty. Celoživotní nádražák, jak sám sebe rád tituluje, je nyní zpět na vrcholu. Ministr dopravy Antonín Prachař z něj udělal šéfa Drážního úřadu.

Kolář tak nahradí minulý týden odvolaného Jiřího Hanuše. Jak Kolář řekl serveru E15.cz, jeho prvořadým úkolem bude povýšení úřadu na takzvaného evropského regulátora. „S panem ministrem jsme se takto dohodli,“ uvedl Kolář.

Neexistenci regulátora železnice, který by řešil například spory mezi dopravci, vyčítá České republice Evropská komise. K jeho založení je ale třeba přijmout potřebnou novelu zákona.

„Pan Kolář mi předložil ze tří kandidátů nejpřesvědčivější plán změn na Drážním úřadu. Cenná je i jeho zkušenost ze SŽDC, která připravuje stavební projekty na železnici,“ doplnil Prachař. Vedle Koláře se o funkci ucházeli ještě někdejší šéf Drážního úřadu Pavel Kodym a současný provozně-technický náměstek Ondřej Fanta.

Drážní úřad je důležitou složkou dopravní správy už nyní. Má na starost například homologaci a schvalování technické způsobilosti vozidel, posuzuje schopnost dopravců provozovat železniční dopravu nebo odbornou kvalifikaci železničářů. Rovněž přezkoumává a může měnit takzvané Prohlášení o dráze.

Dokument, který vydává každoročně Správa železniční dopravní cesty, stanovuje mimo jiné ceny za používání kolejí. Právě nepovedené Prohlášení o dráze uváděl Prachař jako důvod odvolání Hanuše. Ministerstvu se zřejmě nelíbilo přílišné snížení cen pro nákladní dopravu, které by stát připravilo o více než miliardu korun.

Kolář začínal na dráze v roce 1983. Mimo jiné byl například přednostou na nádraží v Kladně. Dotáhl to až na člena představenstva Českých drah, kde působil i jako náměstek. V roce 2012 vyhrál konkurz na šéfa SŽDC.