Obce budou dál bránit rozšíření Letiště Vodochody, podají kasační stížnost

Letiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody

Letiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody Zdroj: Jan Kouba, Euro

Obce budou bránit rozšíření Letiště Vodochody kasační stížností. Obávají se například hlukové zátěže a nedostatečného řešení odvodnění ploch. Stížností budou obce reagovat na rozsudek, který neuznal zrušení posudku vlivů na životní prostředí, které potřebuje investor pro zahájení dalších příprav projektu. Oznámili to mluvčí sdružení Stop Letišti Vodochody, starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka (ODS) a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (TOP 09).

Městský soud v Praze v úterý zrušil rozhodnutí ministerstva, které minulý rok zrušilo kladný ekologický posudek EIA, který majitel letiště, skupina Penta musí mít, aby mohla požádat o zahájení územního řízení a stavebního povolení. Soud vrátil záležitost ministerstvu k dalšímu řízení. Podrobnější informace by mělo přinést odůvodnění rozsudku, které zatím nemá ministerstvo k dispozici. Kasační stížnost musí být podána 14 dní po obdržení rozsudku. „Tímto náš boj nekončí, aktivity obcí zesilují,“ uvedl Kupka.

Ministerstvo životního prostředí rozhodne o svých dalších krocích poté, co obdrží výrok soudu. Nevylučuje ani podání kasační stížnosti, tuto možnost bude zvažovat.

Obcím vadí hlavně hluk

Do soudního řízení se už dříve přihlásily obce Zlončice, Dolany a Panenské Břežany, právě ty podají kasační stížnost, k ní se připojí i dalších pět obcí a město Kralupy nad Vltavou. Podle Kupky se ale soud měl zabývat i argumenty, které obce předložily. Podle obcí například není v záměru projektu vyhodnocený způsob provedení vodohospodářského řešení nebo celkový vliv hlukové zátěže.

Obce kritizovaly i to, že rozhodnutí EIA obsahovalo 124 podmínek. Podle ředitele Letiště Vodochody Martina Kačura je má splňovat dokumentace potřebná pro získání pro stavebního povolení.

Letiště pro lowcosty

Rozšířené letiště mělo začít fungovat v roce 2016. Z původně továrního areálu chtějí provozovatelé udělat letiště pro nízkonákladové aerolinie a privátní lety. Projekt si vyžádá asi tři miliardy korun.

MŽP vydalo kladný posudek EIA Letišti Vodochody před dvěma lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, úřad začal své stanovisko loni na jaře znovu prověřovat. V červnu ho zrušil s tím, že obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci. Zrušení EIA poté Letiště Vodochody napadlo u soudu. Městský soud v Praze se nejprve odmítl případem zabývat, Nejvyšší správní soud mu to ale v květnu nařídil. Ve Sdružení Stop Letišti Vodochody je 15 obcí celkem se zhruba 40 až 50 tisíci obyvateli.