Oběť levného létání: Indická letiště balancují na hraně kapacit, masy turistů ale teprve přijdou

Letiště v Bombaji

Letiště v Bombaji Zdroj: Profimedia

Podívejte se na letiště v největších indických městech
Podívejte se na letiště v největších indických městech
Podívejte se na letiště v největších indických městech
Podívejte se na letiště v největších indických městech
Podívejte se na letiště v největších indických městech
8
Fotogalerie

Asii čeká v nadcházejících letech masivní nárůst letecké dopravy, ne všechny státy jsou ale na příliv dalších stovek milionů cestujících ročně připraveny. K současně nejnavštěvovanějším zemím, jejichž vzdušný prostor se v příštích letech výrazně zahustí, patří Indie. Druhá nejlidnatější země světa má ale problém – stávající síť letišť čelí už nyní náporu nově přilétajících letadel na hraně kapacit. Avizovaná investice největších měst ve výši sto miliard korun navíc dosahuje zhruba pouze devítiny sumy, která je zapotřebí.

Už dnes operují největší letiště své lety na sedmdesáti procentech vlastní kapacity, klíčová letiště v Novém Dillí a Bombaji dokonce na osmdesáti procentech. Počet příchozích cestujících tyto kapacity překročí už v roce 2022, cituje CNN zprávu Centra pro asijsko-tichomořskou leteckou dopravu.

I přes značnou rozlohu se Indie opírá pouze o šest letišť, která musí absorbovat dvě třetiny veškeré letecké dopravy v sedmé největší zemi světa. Nacházejí se ve městech Bombaj, Nové Dillí, Bengalúru, Čennaí, Kalkata a Hajdarábád.

Tato města už vyčlenila sumu sto miliard korun určenou k investicím do rozšíření stávajících letišť, nebo k výstavbě nových. Přesto se jedná jen o zlomek výdaje, který by byl k uspokojení poptávky po letech do Indie potřeba. Centrum odhaduje, že dostatečná investice by byla devět set miliard korun do roku 2030.

Jak daleko má Indie k překročení kapacit? Loňský fiskální rok odbavila místní letiště 265 milionů pasažérů, letos to má být dle predikce Centra bezmála tři sta milionů. Stávající kapacita dosahuje 317 milionů pasažérů ročně. V případě, že se včas uskuteční plánované investice, kapacita indických letišť se zvýší na 463 milionů. Už od roku 2027 se ale očekává, že počet cestujících atakuje počet 700 milionů v případě zachování jejich desetiprocentního ročního příbytku.

„Pravděpodobnější je ale růst 12,5 procent ročně, což vyústí v překročení kapacit ještě dříve,“ cituje CNN ze zprávy Centra s tím, že indické úřady odpovědné za správu letišť odmítly poskytnout komentář.

Krizi indické letecké dopravy navíc umocňuje fakt, že zde funguje pouze 75 ze 450 letišť. Pokud se letecké společnosti zavážou ke spolupráci, indická vláda obnoví provoz na dalších 43 vzdušných přístavech.

Podívejte se na letiště v Indii: