Opravy dálnic lámou rekordy

ilustrační foto, D11

ilustrační foto, D11 Zdroj: ctk

Nestavíme, ale aspoň opravujeme. Tak by se dala shrnout letošní činnost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Státní investor za letošek hlásí téměř devadesát opravených kilometrů dálnic a rychlostních silnic, nejvíce za poslední léta. Loni stát zvelebil 55 kilometrů rychlostních komunikací.

„Snahou je postupně dohnat zanedbané opravy z minulých let. Nápravě technického stavu dálnic se nevěnovala taková pozornost, což má samozřejmě za následek dezolátní stav některých úseků,“ uvedla provizorní šéfka ŘSD Soňa Křítková.
Délka opravených komunikací roste od roku 2011. Letos k největším akcím patřila oprava D1 za 160 milionů korun, rekonstrukce dálnice D2 za více než 400 milionů korun nebo oprava šesti kilometrů D11 za 130 milionů. Stovky milionů šly také do kompletní modernizace a rozšíření D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou.

Po vzoru západní Evropy se začínají rekonstruovat stále delší úseky, což je vidět například mezi Brnem a Vyškovem či na rychlostní silnici R7 z Prahy do Slaného. Řada uzavírek čeká řidiče i příští rok. „Část soutěží je již hotová a známe zhotovitele. Počítáme s opravami D1, D2, D5, D8 či D11,“ doplnila Křítková.

Horší je situace u nové výstavby dálnic, jež fakticky stojí. Dlouhodobě se nedaří spustit dostavbu D3, která vázne u antimonopolního úřadu, či pražského okruhu. Řidiči se letos nedočkali ani žádného nového úseku dálnice. Rok před koncem unijního operačního programu Doprava tak hlavně kvůli ŘSD zůstane ve fondu dopravy ladem na čtrnáct miliard korun.

Doprava pořídila elektřinu na burze
Organizace z rezortu dopravy letos poprvé nakoupily elektřinu a zemní plyn v aukci na Českomoravské komoditní burze Kladno. Celorezortní nákup zajistila jako největší odběratel Správa železniční dopravní cesty. Ministerstvo dopravy v příštím roce meziročně uspoří 32 milionů korun. Do systému se zapojilo i Ředitelství vodních cest, Řízení letového provozu, Státní fond dopravní infrastruktury, Státní plavební správa a Úřad pro civilní letectví.