Opuštěné tratě mohou získat obce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Nevyužívané tratě budou moci být bezúplatně převedené na obce a kraje. Nově s tím počítá návrh ministerstva dopravy, který úřad předloží ke schválení vládě. Obce tyto tratě budou moci získat pouze tehdy, pokud se nenajde zájemce, který by si je koupil a nebude o ně mít zájem ministerstvo vnitra.

Ministerstvo dopravy s možností převodu tratí na obce původně nepočítalo a v březnu představilo plán, podle kterého se tyto tratě měly raději zrušit, pokud je nepůjde prodat. Možnost převodu železnic na okolní obce nařídila ministerstvu dopravy do materiálu zapracovat vláda. Podle premiéra Petra Nečase se měl úřad postarat rovněž o to, aby případný převod nebyl v rozporu se soutěžním právem Evropské unie.

Tratě na prodej
Hrušovany nad Jeviškou - Hevlín
Čelákovice - Mochov
Aš - Aš státní hranice - Selb
Královec - Žacléř
Bruntál - Malá Morávka
Krásný Jez - Loket předměstí
Broumov - Otovice zastávka
Čížkovice - Obrnice
Kralovice u Rakovníka - Mladotice
Libochovice - Račiněves
Čejč - Uhřice u Kyjova

Pravidla prodeje zbytných tratí navržených ministerstvem dopravy kritizovalo Sdružení železničních společností a stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Vadila jim zejména snaha ministerstva prodat tratě za odhadní hodnotu. Podle Chovance byl návrh ministerstva dopravy pouhým zastíracím manévrem, který míří k faktickému zrušení těchto železnic. Reálná je podle něj i možnost, že budoucí vlastníci železnic vytrhají koleje, které zpeněží, a následně zkrachují.

Noví majitelé tratí budou mít podle ministerstva dopravy nárok na státní dotaci pouze tehdy, pokud na tratích zajistí dopravní obslužnost alespoň dvěma páry vlaků denně, případně v odpovídajícím množství spojů za rok. V současné době doprava na těchto tratích zajištěná není a stát na údržbu těchto tratí doplácí.

Prostředky získané z prodeje tratí půjdou podle ministerstva dopravy do rozpočtu SŽDC. Pokud ale o tyto železnice nebudou mít zájem ani obce, bude zahájeno správní řízení o jejich zrušení, dodal úřad.