Ostravský dopravce NH-Trans se spojí s dceřinkou státních drah. Dá jí větší podíl ve společné firmě

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: CD Cargo

PKP Cargo
CS Cargo
ČD Cargo
ČD Cargo
Vectron
6
Fotogalerie

Antimonopolní úřad má na stole k posouzení přeskupení podílů u železničních přepravců. Největší tuzemský železniční nákladní dopravce ČD Cargo a ostravská speditérská firma NH-Trans zažádali o spojení obou firem. Fúze má změnit možnosti kontroly nad podnikem Ostravská dopravní společnost. V té už přitom obě společnosti podíl drží: NH-Trans osmdesát procent, ČD Cargo zbytek. A státní podnik chce víc. 

„Jedná se o formální schválení koncentrace při zvyšování podílu ČD Cargo ve společnosti Ostravská dopravní společnost na padesát procent,“ uvedl mluvčí státního podniku Radek Joklík, podle nějž je důvodem ke zvýšení podílu Carga další rozvoj obchodních vztahů.

„V žádném případě se nejedná o majetkový vstup ČD Cargo do společnosti NH-Trans,“ dodal, ale cenu za vyšší podíl nekomentoval. Mluvčí NH-Trans Nikol Oškerová pouze uvedla, že společnost všeobecně informace médiím neposkytuje.

V oznámení antimonopolního úřadu stojí, že navrhované spojení se uskutečňuje hlavně v oblasti nákladní železniční dopravy a zasilatelství v nákladní železniční dopravě. „Nyní tak začíná běžet třicetidenní lhůta správního řízení, ve které úředníci posoudí, zda případné spojení firem nebude proti pravidlům hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Ostravská společnost NH-Trans, která loni obstarala přepravu více než deset milionů tun zboží, minulý rok vykázala tržby přes dvě miliardy korun a čistý zisk přes sto milionů. Výsledky Ostravské dopravní společnosti zatím nebyly v obchodním rejstříku zveřejněny.