Pars nova zmodernizuje pro ČD dálkové vozy za 695 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnost Pars nova získala od Českých drah zakázku na modernizaci 40 vozů pro dálkové spoje. Cena kontraktu činí bez daně z přidané hodnoty 695,6 milionu korun. Šumperská společnost má modernizované vozy železničářům dodat zhruba do poloviny roky 2014.

Společnost Pars nova pro ČD upraví podle něj vozy typu Bmee, které vyrobila v letech 1986 a 1987 tehdejší východoněmecká vagónka v Budyšíně. „Vůz bude při modernizaci upraven na velkoprostorový s 80 místy k sezení. Budou vyměněny podlahy, obložení, okna a instalováno nové osvětlení. Cestující určitě ocení nové polohovatelné sedačky,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Doplnil, že cestující budou mít v nových vozech, které budou klimatizované, k dispozici elektrické zásuvky. Společnost dále přestaví toalety. „Budou mít uzavřený systém a cestující je tak budou moci využít i ve stanici. Snadný nástup a průchod mezi vozy zajistí nové dveře ovládané tlačítky nebo madly s elektrickým nebo elektropneumatickým pohonem. Nástupní dveře budou během jízdy bezpečnostně blokovány. Vozy budou vybaveny také elektronickým informačním a rezervačním systémem,“ řekl Blažek.