Pasažérů na charterech z Prahy ubývá

Pasažérů na charterech z Prahy ubývá

Pasažérů na charterech z Prahy ubývá Zdroj: Profimedia.cz

Pražské letiště letos zažívá odklon od charterové dopravy. Od ledna do června využilo nepravidelných linek 326 tisíc lidí, což je meziročně o 12 procent méně. Cestovní kanceláře i hlavní provozovatel charterů Travel Service přitom odmítají, že by obecně ubývalo klientů. Heslem doby je podle nich příklon k pravidelným linkám.

„Cestovní kanceláře pro uplynulou sezonu exotických zájezdů změnily svou obchodní politiku a přešly od charterové dopravy k využívání spojů na pravidelných linkách, zejména pak na lince do Thajska,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Důvodem je podle ní velká konkurence leteckých firem a přitažlivost jejich nabídkových kampaní. Cestovky podle ní letos také ve větší míře sdílejí charterové lety a nemusejí doprodávat zbytky kapacit pod cenou „na poslední chvíli“.

Linka na Kubu padla
Travel Service přehodnotil plány na zavedení pravidelného přímého letu z Prahy do kubánského Varadera. Ten mělo od prosince zajišťovat pronajaté dálkové letadlo. Podle mluvčí Vlaďky Dufkové se plány změnily po dohodě s cestovními kancelářemi a z důvodu malého zájmu o letenky. Na Kubu budou i nadále létat chartery s mezipřistáním na Azorských ostrovech či v Kanadě.

S dobou jde i lídr trhu nepravidelných linek Travel Service. Pod značkou SmartWings obsluhuje pravidelnými linkami většinu tradičních charterových destinací u moře. „Travel Service dlouhodobě nahrazuje charterové lety pravidelnými linkami, na kterých nabízí kapacitu taktéž codeshareovým cestujícím, těm cestujícím, kteří tranzitují přes Prahu, a tak dále. A samozřejmě kapacitu linek SmartWings využívají cestovní kanceláře,“ uvedla mluvčí dopravce Vlaďka Dufková. Počet cestujících v síti SmartWings podle ní za pololetí meziročně vzrostl o více než polovinu.

Pravidelné linky posilují na pražském letišti i jako celek. Za pololetí přepravily z Prahy či do Prahy 4,9 milionu lidí, meziročně o sedm procent více. Vývoj na charterech lépe dokreslí výsledky prázdnin, dá se očekávat výrazný útlum u tuniských destinací.