Piloti Lufthansy dál protestují, chystají 35hodinovou stávku

Letadlo Lufthansa

Letadlo Lufthansa Zdroj: BriYYZ/flickr

Německý odborový svaz pilotů VC (Vereinigung Cockpit) organizuje další protest za lepší důchody. Dnes ve 13 hodin našeho času zahájí stávku v letecké společnosti Lufthansa. Protest bude pokračovat i v úterý, kdy se připojí i piloti dálkových letů. Omezení se dotknou mimo jiné spojů z Prahy do Mnichova a do Frankfurtu nad Mohanem i opačným směrem.

Celkem mají být během dneška zrušeny tři páry letů mezi Prahou a německým Frankfurtem a rovněž jeden pár letů z Mnichova do Prahy, řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Cestujícím rovněž doporučila sledovat aktuální informace na internetových stránkách dopravce a pražského letiště. Pokud cestující zjistí, že byl jejich let zrušen, je třeba kontaktovat přímo Lufthansu a s jejími zástupci řešit danou situaci, dodala mluvčí.

Nově ohlášená stávka týkající se dálkových letů začne v úterý v 6:00 SELČ a skončí stejný den minutu před půlnocí (23:59 SELČ), uvedl svaz ve svém prohlášení.

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit.