Piloti zvažují protest proti vedení ČSA

ČSA

ČSA Zdroj: Letiste Praha

České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) od minulého čtvrtka sebralo podpisy více než 250 pilotů a stevardů na podporu případné protestní akce nasměrované proti krokům managementu ČSA. Piloti se obávají, že vrcholový management firmy chystá další redukci společnosti a následné kroky, které nekorespondují s restrukturalizačním plánem schváleným loni českou vládou.

Dalo by se říci, že se management zaměstnancům vysmívá a zkouší, co si nechají líbit. O případném protestu a jeho formě rozhodneme v nejbližších dnech,“ uvedl prezident CZALPA Filip Gaspar. O aktuálním stavu jednání piloti dopisem informovali premiéra Petra Nečase a další členy vlády a žádají řešení situace.

Další redukce by podle pilotů vedla k ústupu ČSA z trhu a je pro sdružení nepřijatelná.

Redukce je unáhlená, ČSA ustupuje konkurenci, myslí si piloti

Sdružení pilotů dnes uvedlo, že management řeší špatné výsledky na straně výnosů další unáhlenou redukcí společnosti. „V krocích managementu je patrná absence jasného plánu, nesouhlasíme s dlouhodobými ústupky vůči konkurenčním společnostem (např. vzdání se linek do Dubaje a Tel Avivu) a vzdávání se tradičně ziskových destinací,“ jsou přesvědčeni piloti.

Sdružení také nesouhlasí s dalším snižováním kapacity s ohledem na současný vývoj letecké dopravy ve světě. Letecký provoz od ledna do května meziročně narostl podle asociace evropských aerolinií zhruba o 10 procent. Podle mezinárodního sdružení leteckých dopravců lze pozitivní vývoj čekat i v příštím roce.

ČSA kroky managementu hájí. „Jsme ve druhé třetině restrukturalizace Českých aerolinií. Jak společnost oznámila na jejím počátku a jak opakovaně informovala média, její významnou součástí je zefektivnění společnosti (změna modelu dopravní sítě, snížení kapacity, zmenšení flotily, úspora personálních nákladů napříč firmou, zvýšení efektivity všech aktivit , …) a pružné adaptování se na podmínky na trhu. Tyto změny se logicky průběžně promítají i do personální oblasti a dotýkají se všech profesí napříč společností, mezi nimi i létajícího personálu,“ uvedla minulý týden tisková mluvčí společnosti Hana Hejsková.