Platy šéfů drah už nepotečou přes firmu Kodap

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15 Anna Vackova

České dráhy opustí v následujících měsících praxi, podle které platy nejvyššího vedení plynou přes účetní a poradenskou firmu Kodap z Liberce. Informaci deníku E15 potvrdil mluvčí drah Radek Joklík. „Odklonění“ mzdových toků přes Liberec přišlo na dráhu s nástupem generálního ředitele Petra Žaludy.

Podle zdrojů deníku E15 to zařídil tehdejší vlivný Žaludův tajemník Jan Veverka, který z Liberce pochází. Zatímco podle odboráře Jaromíra Duška bylo důvodem zastření skutečných manažerských platů a odměn, dráhy to oficiálně vysvětlují jako „test outsourcingu této agendy“.

Dráhy se nakonec vydají přesně opačným směrem. Místo outsourcingu chystají centralizaci mzdových účtáren, které jsou nyní roztroušeny po celé České republice. „Cílem je vytvořit jedno účtové centrum v rámci sdílených služeb, které převezme i činnosti prováděné společností Kodap,“ řekl Joklík.

Centrum se tedy bude starat i o vyplácení platů nejvyššího managementu. „Takovou změnu ministerstvo dopravy samozřejmě vítá,“ komentoval záměr mluvčí rezortu Martin Novák. Podle něj byl nynější systém několikrát tématem diskuzí v dozorčí radě Českých drah, členové orgánu jej přitom označili za nestandardní. Novák ale odmítl, že by za chystanou změnou byl přímý pokyn z ministerstva.

O manažerských platech na dráze se vedou dlouhé polemiky už od Žaludova nástupu v roce 2008. Znovu na přetřes se téma dostalo nyní, kdy se ministr Pavel Dobeš rozhodl výrazně zasáhnout do Žaludova týmu. Na jeho popud odešli z představenstva náměstek pro správu majetku Milan Matzenauer a náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek. Žaluda zemětřesení přežil, dostal ale od ministra hlídacího psa v podobě nového místopředsedy představenstva Vladimíra Baila.

Ministr dopravy nechává podrobně zkoumat systém odměňování na dráze; naznačil již, že v případě nalezení chyb se bude poroučet i Žaluda. Jeho základní plat je podle oficiální verze půl milionu korun měsíčně, navíc má nárok na životní, rizikové a penzijní připojištění. Duškova verze hovoří až o dvojnásobných příjmech šéfa drah. Právě Duškova tvrzení nyní prověřuje ministr a také jeho druhý nový člověk v představenstvu Ctirad Nečas. Dráhy je označují za nesmyslná.