Po půl století začne mezi USA a Kubou opět fungovat lodní spojení

Plavidlo společnosti Fathom

Plavidlo společnosti Fathom Zdroj: carnival corporation

Již brzy se stane Kuba pro americké turisty o něco přístupnější destinací. Krátce po nedávné návštěvě prezidenta Baracka Obamy na ostrově dostala společnost Carnival Cruises povolení k výletním plavbám mezi Miami a Kubou. První cestovatelé se na půdě USA nalodí již prvního května.

„Zprovozníme první námořní linku mezi oběma státy po více než půl století,“ uvedl šéf společnosti Carnival Arnold Donald pro server Mashable. „Vnímáme to jako historickou příležitost a víme, že mezi Američany je hodně lidí, kteří se už dlouho chtějí na Kubu podívat,“ dodal.

Sedmidenní plavba pod hlavičkou společnosti Fathom Travel, filiálky Carnival Corporation, počítá se zastávkami ve třech kubánských přístavech: v Havaně, Cienfuegos a Santiago de Cuba. Její cena začíná na 1800 dolarech (43,5 tisíce korun) za osobu. Na zajištění doplňkových turistických služeb se společnost domlouvá s místními drobnými podnikateli.

Firma láká turisty i pomocí následujícího reklamního spotu:

Američané, kteří touží po dlouhou dobu zapovězené území navštívit, mohou také od podzimu využít obnovené letecké linky. Spojené státy a Kuba se koncem loňského roku dohodly na 110 zpátečních letech amerických aerolinek ze Spojených států denně. Z toho bude dvacet do metropole Havany a deset na každé z ostatních devíti mezinárodních letišť na Kubě, uvedla tehdy agentura Reuters.

Mezi Spojenými státy a Kubou nyní existuje přímé letecké spojení jen formou charterové dopravy. Pro cestující to například znamená kupovat drahé letenky a podstupovat přísné kontroly, které je nutí být na letišti čtyři hodiny před odletem.