Pohádková soutěž. Správa železnic rozdělí mezi pět právníků až 120 milionů

železnice

železnice Zdroj: E15

Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) od základu změní systém využívání právníků. Organizace chce v září vypsat velký tendr na právní služby, z něhož vzejde pět vyvolených uchazečů. Ti si po následující čtyři roky mohou rozdělit až 120 milionů korun, což je předpokládaná hodnota rámcové smlouvy. Ta by měla začít platit v lednu 2013.

„Jednotlivé zakázky jim budou následně zadávány formou takzvaných minitendrů,“ řekl mluvčí správy železnic Pavel Halla. Dosud se přitom železničáři obešli bez stálého externího poskytovatele právních služeb.

Pokud byl externí právník potřeba, vzešel z jednotlivého výběrového řízení. Důvody pro změnu přístupu SŽDC neuvedla. Zřejmě největší spor, do kterého je vtažena, je soud s ČEZ o více než 800 milionů korun.

Správa železnic v roce 2008 nakoupila pro dopravce elektřinu na tříleté období v době, kdy se ceny elektrické energie vyšplhaly na rekordní hodnoty. To pobouřilo dopravce v čele s Českými drahami a ČD Cargo, kteří si následně začali nakupovat elektřinu sami. SŽDC pak zbyla smlouva s ČEZ, který trvá na její platnosti.

Jiří Kolář: Chceme zvýšit rychlost vlaků na 200 km/h

Právní nesnáze lze čekat také u takzvané zakázky desetiletí. V běhu je soutěž o výstavbu koridoru z Rokycan do Plzně za více než sedm miliard korun – a je pravděpodobné, že neúspěšné firmy se budou pokoušet zvrátit výsledky tendru všemi prostředky. Stavební trh je totiž díky všeobecnému spoření výrazně vyhladovělý.

Podobnou rámcovou smlouvu na externí právní služby, jakou nyní hodlá uzavřít SŽDC, má z minulých let rovněž ministerstvo dopravy. Způsob rozdělování peněz v tomto rezortu mezi právní firmy přitom už dříve kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad.