Pohonné hmoty výrazně podražily, růst cen má pokračovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průměrné ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95 za uplynulý týden u tuzemských čerpacích stanic vyskočily o 58 haléřů. Litr stál ve středu v průměru 37,40 koruny. Podobně podle údajů společnosti CCS zdražila od minulé středy i nafta, a to o 52 haléřů na 36,62 koruny za litr. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. Analytici očekávají v dalších týdnech pokračování zdražování.

„Růst cen pohonných hmot je způsoben dramaticky rostoucí cenou ropy v posledních týdnech,“ sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Obavy z výpadků v zásobování vyvolává situace na Blízkém východě, zejména vztah mezi Íránem a Izraelem. Ceny reagovaly i na zprávu o výrazném poklesu zásob na americkém trhu a ropa Brent vzrostla nad 116 dolarů, maximum za víc než tři měsíce.

V rámci Česka jsou pohonné hmoty v hlavním městě. Ve středu tu ceny benzinu překročily dokonce hranici 38 korun. Hlavní město bylo také nejdražším místem pro tankování nafty, litr stál v metropoli průměrných 37,40 koruny. Nejlevnější pohonné hmoty byly uprostřed týdne naopak v Ústeckém kraji. Za litr benzinu tam motoristé zaplatili 36,82 koruny, stejné množství nafty stálo na severu Čech 35,96 koruny.

Výhled na příští týdny podle analytiků motoristům příliš naděje na levnější tankování nedává. „V následujících týdnech očekáváme další růst cen. Příčinnou budou rostoucí geopolitická rizika na Blízkém východě i momentální spekulace na trhu s ropou,“ uvedl Jan Lener ze společnosti Broker Consulting. Posilující koruna by podle něj mohla růst zbrzdit, ale nebude mít sílu růst cen u pump zastavit.

Nejlevnější benzin je v Evropě podle portálu www.fuel-prices-europe.info aktuálně v Bělorusku. Za litr tam řidiči zaplatí kolem 70 centů, tedy asi 17 korun. Jen o málo více stojí Natural 95 v Rusku. Ze sousedních zemí je nejlevnější benzin v Polsku, kde za litr motoristé platí 1,4 eura (kolem 35 korun). Nejnižší ceny benzinu jsou ale podle portálu v Kuvajtu. Litr v této zemi v současnosti stojí 20 centů, což je zhruba pět korun.