Polská PKP Cargo jedná o převzetí dalšího přepravce CTL

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo uzavřel předběžnou dohodu o převzetí dalšího soukromého domácího konkurenta CTL Logistics. Už v úterý polský přepravce oznámil, že jedná o koupi provozovatele železniční nákladní přepravy Advanced World Transport (AWT), který má významnou pozici i na českém trhu.

V rámci předběžné dohody zahájí obě strany jednání o podmínkách možné transakce. PKP Cargo však nezískává exkluzivní právo na vyjednávání s CTL, uvedla agentura PAP.

CTL provozuje nákladní přepravu na silnici a železnici, zejména v Polsku, kde je na trhu železniční nákladní přepravy pátá největší s podílem necelých pěti procent. Loni přepravila 12,6 milionu tun zboží a její výnosy dosáhly 727 milionů zlotých (4,8 miliardy korun). Zaměstnává přes 1800 lidí a disponuje 189 lokomotivami a téměř 5000 vagony.

AWT, s níž PKP Cago jedná exkluzivně o spojení, patří mezi největší soukromé železniční nákladní přepravce v Evropě. Na českém trhu má podíl osm procent a působí také v dalších zemích střední a východní Evropy. V Česku vlastní terminál kombinované dopravy v Paskově u Ostravy a vlastní zhruba 400 kilometrů tratí. V AWT má vlastnický podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Druhý největší železniční přepravce
PKP Cargo je druhým největším železničním přepravcem nákladu v Evropě, loni přepravila 114 milionů tun nákladu. Oddělila se od polské státní železniční společnosti PKP, která v ní nyní vlastní třetinový podíl. Loni se s akciemi firmy začalo obchodovat na varšavské akciové burze.