Praha opět začala vydávat karty opencard, pomohla jí firma EMS

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici.

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici. Zdroj: ctk

Praha opět začala vydávat karty opencard. Vydávání bylo přerušeno od dnešního rána kvůli chybě softwaru. Praze pomohl obnovit provoz vlastník karty, firma eMoneyServices (EMS). Sdělili to mluvčí EMS Martin Opatrný a předseda představenstva městské firmy Operátor opencard Ondřej Felix. Cestující v MHD si až do dnešních zhruba 14:15 mohli pořídit pouze papírové tramvajenky s kupony.

Praha nebyla od dnešního rána schopna vydávat karty opencard. Důvodem byl výpadek softwaru. Původně o tom informoval předseda dozorčí rady Operátor opencard Martin Vaic. Praha čekala výpadek SW až od čtvrtka. Cestující v MHD si mohli pořídit pouze papírové tramvajenky s kupony. Zastaveno bylo pouze vydávání nových karet, koupené kupony na kartách platí dál.

Operátor opencard chtěl jednat i s vlastníkem karty, firmou eMoneyServices (EMS), s níž je hlavní město ve sporu. EMS odpovědnost za výpadky odmítla. Operátor kvůli situaci narychlo svolal schůzi představenstva, rovněž chce jednat s EMS. „Použijeme všechny dostupné prostředky, abychom zachovali funkčnosti systému,“ uvedl Vaic. Již v úterý mluvil o možnosti domáhat se dodržování předběžného opatření, které v souvislosti s fungováním projektu před časem vydal soud.

Cestujících se potíže neměly dotknout a lidé výpadek údajně nepoznali ani při přepravní kontrole.

Vaic: Použijeme všechny dostupné prostředky, abychom zachovali funkčnosti systému

EMS, která se s magistrátem kvůli údajným dluhům už několik měsíců soudí, zodpovědnost za podobné výpadky v minulosti několikrát odmítla. Také dnes firma vinu odmítá. „Nemáme k tomu co říci nového, již rok říkáme, že bez podpory bude k výpadkům docházet,“ řekl mluvčí EMS Martin Opatrný. EMS původně poskytovala podporu fungování karty, kvůli ukončené smlouvě ji již neposkytuje. Soudní spory s městem podle Opatrného s výpadkem nesouvisí.

V minulých týdnech EMS uvedla, že po Praze, Operátoru opencard a dopravním podniku bude požadovat přes 650 milionů korun. Peněz se dožaduje kvůli údajnému nezákonnému užívání licencí nebo poškozování dobrého jména. Společnost rovněž vyzvala Prahu, aby opencard vypnula - podle názoru firmy se Praha o provoz opencard řádně nestará, navíc prý s EMS nekomunikuje. „Více než rok a půl vleklá jednání nepřinesla absolutně žádný reálný posun. Absence jakýchkoliv reálných kroků tedy svědčí o tom, že Praha decimuje opencard, maří vynaložené investice a zbytečně plýtvá penězi hlavního města,“ uvedl Opatrný.

Projekt opencard z éry bývalého primátora Pavla Béma stál Prahu zhruba 1,75 miliardy korun. Kartu si v minulosti pořídilo 1,2 milionu cestujících, skutečných uživatelů je podle Felixe kolem 700 tisíc. Na papírové kupony, které Praha znovu zavedla na jaře, jezdí asi 200 tisíc lidí.