Praha začala čerpat evropské dotace na dostavbu metra A

Stanice Nemocnice Motol

Stanice Nemocnice Motol Zdroj: ctk

Zleva premiér Bohuslav Sobotka, pražská primátorka Adriana Krnáčová, generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jaroslav Ďuriš, náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek slavnostně uvedli do provozu nový úsek trasy A pražského metra.
Stanice Nemocnice Motol
Pražská primátorka Adriana Krnáčová a premiér Bohuslav Sobotka při slavnostním otevření nových stanice linky metra A
Premiér Bohuslav Sobotka při slavnostním otevření nových stanice linky metra A
Stanice Nemocnice Motol
11
Fotogalerie
Několik měsíců po otevření nových stanic metra A začala Praha čerpat evropské dotace na stavbu. Dopravní podnik v červnu dostal více než tři miliardy korun. Do konce roku by měl obdržet i zbytek z celkových zhruba sedmi miliard, řekl ředitel podniku Jaroslav Ďuriš. Čtyři nové stanice vyšly město na zhruba 20 miliard korun.

„To, že se projektem zabývá ministerstvo dopravy, ministerstvo financí a policie a další kontrolní orgány, to je asi normální, je to standardní, protože je to obrovský projekt,“ řekl Ďuriš. „I v této době probíhá policejní vyšetřování … nebrání to ale čerpání dotace,“ doplnil.

Ministerstvo dopravy, které evropské peníze na projekt přerozděluje, v roce 2013 kvůli údajným chybám dopravnímu podniku snížilo maximální možnou částku pro čerpání dotací o 25 procent. Podnik nadále usiluje o snížení takzvané korekce. Ďuriš už dřív řekl, že pokud se snížení nepodaří vyjednat, pak hrozí, že podnik nebude moci vyčerpat dotaci celou.

Navíc pokračuje kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu a znovu se stavbou zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A právě na jeho rozhodnutí závisí, zda Praha dostane na dostavbu metra dlouho očekávanou poslední tranši z jedenáctimiliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB).

Na šestikilometrové trase prodlouženého metra jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Stavba začala v roce 2009. Ve zkušebním provozu se metro rozjelo v dubnu.

Zkušební provoz na novém úseku linky metra A