Praha zrušila tendr dopravního podniku na osvětlení, prý byl ušit na míru

Metro

Metro Zdroj: earch.cz

Pražský dopravní podnik zrušil tendr na výměnu osvětlení za 250 milionů korun. Uvedl to server Euro.cz. Výběrové řízení, které podnik na podzim vyhlásil, bylo podle serveru ušito na míru vybranému dodavateli. Praha, která je stoprocentním vlastníkem podniku, proto nechala zakázku zrušit.

Předmětem zakázky byla výměna osvětlení v nadzemních budovách. Klasické žárovky a zářivky měly nahradit moderní LED technologie. Tříletá rámcová smlouva měla dopravní podnik stát až 250 milionů korun bez DPH. Podnik si od zakázky sliboval úsporu díky snížení spotřeby elektřiny.

Podle Euro.cz znalecké posudky ukázaly, že by obměna nepřinesla úsporu provozních výdajů. Upozornily také na to, že by se neprodloužila životnost svítidel a výrazně by klesla intenzita osvětlení. Pilotní měření osvětlení bylo podle znalců naprosto nekvalifikované a neprůkazné.

Bývalý ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martin Dvořák kontrakt obhajuje. „Pointa byla v tom, že přijde firma, vymění žárovky, sama to kompletně zaplatí a dopravní podnik by to měl několik let splácet z úspory elektrické energie. My jsme nedělali žádné blbosti, že bychom z kapsy vyndali 100 milionů a nějaké spřátelené firmě je nadělili. Ať ty příběhy a ty zadávací dokumentace někdo studuje,“ cituje server Dvořáka.

DPP je největší městskou firmou, ročně dostává z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. V posledních týdnech média v souvislosti s DPP upozornila na několik podezřelých zakázek a obchodů spojených s Dvořákovou rodinou, přes které zřejmě mohly být z podniku vyváděny peníze.