Pražské letiště chce nakoupit nové detektory výbušnin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražské letiště plánuje nakoupit zařízení, které umí rozpoznat stopy výbušnin například na oblečení cestujících. Hodnota nákupu zařízení včetně desetileté podpory provozu a dodávky náhradních dílů má podle kalkulací letiště vyjít na 45 milionů korun.

Podobná zařízení se na při letištních kontrolách využívají už nyní. Nákupem chce letiště současná zařízení doplnit o nová tak, aby splňovalo požadavky vyplývající z unijních i národních předpisů, řekla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Zařízení na detekci výbušnin používá letiště při náhodných kontrolách zavazadel nebo oděvů cestujících. Kontrola funguje tak, že pracovník nejprve získá stěrem ze zavazadla či oděvu vzorek, který je následně zařízením prověřen na přítomnost stopových množství výbušnin, dodala mluvčí.

Nová zařízení na odhalování výbušnin nejsou jediný bezpečnostní prvek, který by se měl na pražském letišti v blízké budoucnosti objevit.

V lednu vláda schválila nákup zařízení na rozpoznávání obličejů cestujících za více než 180 milionů korun a následně podepsal Český Aeroholding bezpečnostní memorandum s policií, BIS nebo s celní správou. To má mimo jiné zajistit společný výcvik ostrahy letiště se státními bezpečnostními složkami.