Pražské letiště nabídne v létě 19 nových linek

Cestující na pražském letišti

Cestující na pražském letišti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Počet linek z pražského Letiště Václava Havla v letošní letní sezóně proti loňsku vzroste o 19. Celkem tak bude možné z největšího tuzemského letiště bez přestupu letět do 138 míst ve 45 zemích. Vzroste i počet dopravců o šest na 60 leteckých společností. Mezi novinkami jsou například nová spojení ČSA do Liverpoolu, irského Corku, dánského Billundu nebo švédského Växjö. Ryanair zavede linku do německých Brém a Jet2.com do irského Belfastu.

„Podařilo se nám nejen přilákat do Prahy nové letecké společnosti, ale i přesvědčit stávající dopravce, aby pokračovali na linkách zavedených v zimní sezóně a rozšiřovali svoji nabídku spojení z Prahy,“ uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Kvůli rozšíření destinací a posilování kapacity na stávajících trasách letiště během letošního roku očekává nárůst počtu cestujících o zhruba dvě procenta.

Letní letový řád začne platit v neděli 29. března a potrvá do 24. října. Největší počet pravidelných leteckých spojení bude směřovat do Itálie, celkem půjde o 14 spojení. O jednu linku méně bude směřovat do Velké Británie a 12 linek do Španělska. Do Ruska a Řecka pak bude směřovat stejný počet přímých linek, celkem deset.

Navýšení počtu pravidelných linek podpořil i český dopravce Travel Service, který nově zahrne část svých původně charterových linek mezi pravidelné spoje provozované pod značkou SmartWings. Jde o spojení na letiště Funchal na Madeiře, na řecký ostrov Samos, černohorskou Podgoricu, portugalské Faro, řeckou Prevezu nebo bulharskou Varnu.

Pražské letiště vloni odbavilo 11,15 milionu pasažérů, což bylo o 1,6 procenta více než v roce 2013. Vzrostl zejména počet cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Jejich počet meziročně stoupl o 5,68 procenta.