Pražské silnice budou monitorovat kamery za padesát milionů

Řídící centrum pražské dopravy

Řídící centrum pražské dopravy Zdroj: Petr Topic

Pražská Technická správa komunikací uzavřela tendr v hodnotě 41,2 milionu korun na monitorovací dopravní systém. Zakázku vysoutěžila společnost Camea. Automatická soustava otočných kamer a čidel by měla začít řídit pražskou dopravu v příštím roce.

Systém za desítky milionů korun by měl poskytovat automatický sběr dat o dopravě na hlavních tazích metropole. Zaznamenat například intenzitu, rychlost a skladbu dopravního proudu nebo vyhodnotit nehodu a podat o ní za pomoci dálkově řízených kamer vizuální záznam.

„Jejich výstupy budou připojené i do kamerového systému Technické správy komunikací a Městského kamerového systému,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Záznamy bude vyžívat také policie či hasiči.

Systém by měl podle Mrázka umět komunikovat i s informačními tabulemi a dodávat do nich aktuální data o dopravě a v případě nehody usnadnit přenastavení programů na semaforech. „Další částí dodávky bude výpočet liniových dojezdových dob na sledovaných radiálách,“ uvedl Mrázek.

:

Zahájení výstavby má v plánu TSK letos a vlastní realizaci a dokončení v příštím roce. Tendru se podle Mráza zúčastnily tři společnosti a žádná nabídka nebyla vyřazena.