Pražské sklady praskají ve švech a nové není kde stavět. Firmy musejí vyrazit za Prahu

Pražské sklady dosáhly hranice svých možností. Pro výstavbu dalších není prostor.

Pražské sklady dosáhly hranice svých možností. Pro výstavbu dalších není prostor. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Robotizace skladů v příštích letech výrazně pokročí.
Pražské sklady dosáhly hranice svých možností. Pro výstavbu dalších není prostor.
3
Fotogalerie

Hledají se sklady. A to ihned. V Praze už volné nejsou a poptávka je po dvou rekordních letech vyvolaných pandemií koronaviru stále extrémní. Zájem lidí o nákupy na internetu a následné doručení až na práh vyvolalo u firem potřebu skladovat zboží co nejblíž městu. Výsledkem je téměř stoprocentní obsazenost dostupných hal a skladů.

„Podíl nepronajatých prostor atakuje rekordní minima, v Praze hovoříme o téměř nulových hodnotách v rámci moderních skladových prostor,“ říká partner společnosti Cushman & Wakefield Jiří Kristek.

Nejnovější studie trhu společnosti Savills ukazuje, že z téměř 3,5 milionu metrů čtverečních je volné necelé procento. Nejčastějšími nájemci jsou podle analytika společnosti Colliers Josefa Stanka firmy obchodující na internetu a 3PL společnosti zajišťující logistiku zboží, jejichž byznys nakopla koronakrize.

V metropoli navíc docházejí pozemky. „Praha trpí akutním nedostatkem průmyslových pozemků. Rozvoj však ovlivňují i rostoucí ceny pozemků, dlouhá povolovací řízení, nedostatečná podpora ze strany obcí a silná konkurence o pozemky například s rezidenčními developery, kteří mohou za brownfieldy obvykle zaplatit více než průmysloví developeři,“ říká vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí společnosti Savills Chris LaRue.

Developeři tak stavějí, kde jim ještě územní plán dovolí. Tržní ceny vhodných pozemků tlačené vysokou poptávkou ale dál rostou často až za hranici realizovatelnosti projektu a developeři od koupí ustupují. „Firmy se budou muset spokojit s lokalitami dále od Prahy, poroste tak význam lokalit s dobrou silniční konektivitou,“ říká analytik společnosti Colliers Josef Stanko.

Ke slovu se dostanou lokality podél dálnic do vzdálenosti čtyřiceti kilometrů od hranic metropole i nové trendy v designu hal. „Díky automatizaci skladů a robotizaci procesů bude možné stavět vyšší haly, a jejich využití tak bude mnohem efektivnější. Jedná se však o technologicky a finančně náročné zařízení, tudíž implementace nebude rychlá,“ upozornil Jiří Kristek.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub