Přes Česko projede první polské pendolino

Pendolino Nuovo pro polské dráhy

Pendolino Nuovo pro polské dráhy

Zatímco česká železnice zažívá už několik měsíců absurdní tahanici o pár kusů vlaků RailJet od Siemensu, severní sousedé nelení a obnovu parku dálkových vlaků vzaly z gruntu.

Češi se o tom budou moci přesvědčit na vlastní oči už v sobotu, kdy z Itálie dorazí do Břeclavi zbrusu nové pendolino pro polské dráhy. Ty si objednaly celkem dvacet těchto rychlovlaků třetí generace s maximální rychlostí 250 kilometrů v hodině. Celkem za ně Poláci zaplatí italskému výrobci Alstom 400 milionů eur.

Zajímavostí je, že navzdory svému názvu nebudou mít objednané soupravy naklápěcí skříně. Poláci totiž plánují výrazné investice do kolejí, které by se v polské rovině měly vinout bez větších zákrut. Nové vlaky mají výrazně zvýšit komfort cestování na tratích z Varšavy k přímořským městům Gdyně, Gdaňsk a Sopoty, na jihu pak zamíří do Krakova, Katovic a Vratislavi. Zpozornět by proto měl i český podnikatel Leoš Novotný, který by se rád se svým Leo Expressem dostal na polský trh.

Leoexpres poprvé přijíždí na pražské Hlavní nádražíLeoexpres poprvé přijíždí na pražské Hlavní nádraží | ctkV Polsku chce jezdit i Leo Express

Ve svých plánech zmiňuje totožné tratě. S nasazením pendolin do běžného provozu se počítá v prosinci 2014, do té doby by měly zvládnout předepsaný příděl testů. Poláci si pro novinku na svých kolejích vybrali novou obchodní značku Express InterCity Premium (EIC Premium). První nové pendolino s charakteristickým protáhlým „čumákem“ zamíří z Břeclavi v sobotu v noci směrem na polskou Vratislav.

Nepojede přitom na vlastní pohon nýbrž ve vleku lokomotivy maximálně stovkou. K vidění bude podle zjištění serveru E15.cz na trase Břeclav, Brno, Svitavy, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Lichkov. Obrázek zbrusu nových rychlovlaků není na českých kolejích běžný. Občas některá zahraniční souprava zamíří na zkušební okruh v Cerhenicích u Velimi. Lahůdkou byl v tomto směru supervlak AGV (nástupce legendárního TGV), který se v Čechách na testech objevil v roce 2008.