Převody aut budou jednodušší, technické kontroly sledovanější

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Hospodářským výborem sněmovny úspěšně prošla v úterý novela zákona o pozemních komunikacích. Ta zavádí mimo jiné registrační značky na přání nebo kamerovou kontrolu technických kontrol.

Výbor ale v předloze učinil několik změn. Třeba přenositelnost značek se má týkat pouze těch na přání a nikoli všech. Za značku podle svého gusta zaplatí zájemce pět tisíc korun. Cena je za jednu tabulku.

S pozměňovacím návrhem přispěchal i ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Ten chce zjednodušit převod vozidel, nově bude stačit, když jej zařídí pouze jedna osoba. Dnes musí na úřad prodávající i kupující, každý zvlášť. „Nově buď převod provedou oba společně, případně na zmocnění jen jeden z nich nebo třetí osoba. Má to svou logiku. Jde o jednu žádost, jeden registr a jeden úkon, kdy se současně odhlásí a přihlásí vozidlo,“ řekl ministr. Zmizí tím i nešvar českého registru, takzvané polopřevody. Ty vznikají tak, že majitel auto odhlásí, ale potom už si ho nikdo nepřihlásí.

Novinkou z výboru je i posunutí platnosti novely o rok, až na leden 2015. Zdůvodněním je především čas, který potřebují stanice technické kontroly na přípravu.