Příští rok pošle stát 200 milionů na rozšíření silnice I/49

Práce na rozšíření silnice I/49 mezi zlínskou částí Malenovice a městem Otrokovice budou pokračovat i v příštím roce. Mám zájem na tom, aby tato stavba byla úspěšně dokončena, řekl dnes premiér Petr Nečas. Na dokončení stavby chybí 458 milionů korun. Podle dnešního vydání zlínské přílohy deníku Dnes pošle stát příští rok 200 milionů korun.

„Tato silnice je velmi důležitá nejen pro krajské město Zlín, ale i pro celý Zlínský kraj. Vše se samozřejmě odvíjí od věcí, které můžeme ovlivnit, to znamená od výše rozpočtu, kde tuto věc budu prosazovat. Pak jsou ale věci, které moc ovlivnit nemůžeme, jako je třeba výkup pozemků, územní rozhodnutí nebo stavební řízení,“ poznamenal Nečas

Ministerstvo dopravy uvolnilo peníze poté, co obdrželo oproti původnímu návrhu rozpočtu čtyři miliardy korun na investice navíc. „Můžu slíbit, že do příštího léta rozšíříme silnici do čtyř pruhů v malenovické části Mezicestí, tedy až po Baumax. To je určitě dobrá zpráva,“ uvedl v deníku Dnes šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR Karel Chudárek.

Pak bude zbývat rozšířit už jen posledních přibližně 300 metrů k otrokovickému obchvatu. Po dokončení bude mít celá desetikilometrová spojnice z krajského města do Otrokovic čtyři pruhy. Na poslední úsek je však potřeba dalších zhruba 250 milionů korun, které zatím nejsou. Ministerstvo dopravy proto původně stanovený termín dokončení stavby přesunulo z podzimu 2012 na jaro 2013. Termín však není definitivní. Rozšíření silnice I/49 se připravuje od roku 1995. Dlouho se však nedařilo vykoupit nezbytné pozemky, záměr narážel i na odpor některých obyvatel. Práce na jedné z nejzatíženějších silnic ve Zlínském kraji tak stavbaři zahájili až loni v červenci. Poté ji ministerstvo dopravy zařadilo na seznam zastavených staveb.

Později ale tehdejší ministr Vít Bárta úsek navštívil, dopravní situaci tam označil za jednu z nejhorších v ČR a slíbil pokračování prací.

První z úseků od Mlýnské ulice v Malenovicích po konec sídliště, tedy po ulici Husovu, už řidiči čtyřmi pruhy projíždějí. O pokračování prací usilují lidé i politici z kraje. „Podle mě není vůbec možné handlovat se o této silnici ve smyslu - kdy tam bude, jak tam bude. Ona tam prostě musí být,“ řekl už dříve náměstek hejtmana Zlínského kraje, předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě a šéf krajské ODS Libor Lukáš.