Privatizace trvá moc dlouho, řekl šéf polských aerolinek LOT a odstoupil

Aerolinky LOT

Aerolinky LOT Zdroj: via Flickr CC BY ND 2.0: Colin Brown

Generální ředitel polské letecké společnosti LOT Sebastian Mikosz v úterý nečekaně oznámil rezignaci na funkci. Do čela státní firmy nastoupil v roce 2013, zachránil ji před bankrotem a loni ji s pomocí restrukturalizace dovedl k prvnímu zisku za sedm let.

Polské ministerstvo státního pokladu, které spravuje státem vlastněné podniky, Mikoszovu rezignaci přijalo, vyjádřilo ale nad ní údiv. Dodalo, že dosavadní šéf aerolinek odejde po 17. září.

Mikosz podle serveru Air Transport World zdůvodnil svůj odchod průtahy privatizace ze strany polské vlády. Stát vlastní 99,9 % akcií letecké společnosti. Podle polských médií zpoždění jednání způsobily nadcházející říjnové parlamentní volby, před nimiž vláda nechce o tak důležitém kroku rozhodnout.

Mikosz odcházel ze stejné pozice už v roce 2010, aby se do ní o tři roky později zase vrátil. Podařilo se mu státní leteckou společnost zachránit, restrukturalizovat ji a najít pro ni investora. Mikosz zrušil řadu pracovních míst a neziskových linek. To byla podmínka Evropské komise pro souhlas s poskytnutím státní pomoci společnosti.

LOT se loni dostal do zisku poprvé za sedm let, což zlepšilo jeho vyhlídky na privatizaci. Podle odcházejícího šéfa ovšem nebude možné aerolinky prodat, pokud vláda nebude ochotná vzdát se kontrolního podílu ve společnosti.

Polská média jako zájemce o LOT identifikovala investiční společnost Indigo Partners, která vstoupila i do maďarského nízkonákladového přepravce Wizz Air. Aerolinky LOT vznikly před 85 lety a patří mezi nejstarší na světě. LOT je členem leteckého sdružení Star Alliance a létá do 49 destinací po celém světě. Do roku 2020 chce toto číslo navýšit na 80.