Pro čínské aerolinky může být pražské letiště důležitější než Londýn

Letiště Ruzyně

Letiště Ruzyně Zdroj: wikimedia.org

Pražské letiště by do budoucna mohlo být pro čínské aerolinky druhý nejdůležitější přistávací bod v Evropě. Letiště v Paříži či Londýně jsou drahé a mají spoustu nevýhod oproti Praze, například delší přestupové časy, uvedl předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by na jaře příštího roku mohlo být zavedeno nové letecké spojení mezi Prahou a Šanghají.

Podle propočtů letiště existuje kromě Šanghaje potenciál na zavedení přímé linky z Prahy do čínských měst Kanton a Čcheng-tu. Letiště o tom nyní jedná s leteckými společnostmi. „Všechna tato tři města jsou podle nás, podle propočtů, připravena k tomu, aby měla svoji přímou linku,“ uvedl Řehoř.

Linka mezi Prahou a Šanghají připravovaná za spolupráce s čínským leteckým přepravcem China Eastern by podle premiéra tak měla rozšířit spojení s Čínou. V září byl zahájen provoz přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem, který provozuje čínská Hainan Airlines. Ruzyně od září také nabízí služby čínsky mluvících asistentek pro pasažéry.

Podle předsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Viliama Sivka míří do Česka 0,3 procenta z celkového počtu 100 milionů čínských turistů. Do Česka loni přijelo o pětinu více čínských turistů, celkem 211. Letos by to mohlo být až 300 tisíc.