Problémový telefon Samsung nesmí do českých letadel, přepravu zakázaly ČSA i Travel Service

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 Zdroj: reuters

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
Samsung
Samsung Galaxy Note 7
17
Fotogalerie

České aerolinky se přidaly k řadě zahraničních společností a zakázaly přepravu mobilních telefonů Samsung Galaxy Note 7 na palubách svých letadel. Telefon má potíže s baterií, která se v řadě případů vznítila nebo dokonce explodovala.

Zákaz zavedly jak České aerolinie, tak Travel Service. „Žádáme cestující, aby tento druh telefonu nepřepravovali v zapsaných zavazadlech, v příručních zavazadlech ani u sebe,“ uvedly ČSA v upozornění pro zákazníky.

„Zákaz jsme zavedli v reakci na doporučení evropské agentury EASA,“ vysvětlila pro E15.cz mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková. K úplnému zákazu přistoupily i další evropské aerolinky, například Alitalia, British Airways nebo Lufthansa.

EASA v půli října doporučila evropským aerolinkám, aby cestujícím neumožnily přepravu telefonů Galaxy Note 7 v odbaveném zavazadle a aby cestující měli tyto přístroje na palubách letadel vypnuté a nenabíjeli je.

Evropská agentura zatím nepovažuje za nezbytné Galaxy Note 7 úplně vyloučit z letecké přepravy, jako to udělala americký úřad FAA. K žádnému požáru telefonu totiž nedošlo během toho, co byl vypnutý a v Evropě se navíc těchto přístrojů prodalo mnohem méně než v USA.

Podle pražského letiště zakazuje přepravu Galaxy Note 7 většina aerolinek, které do Prahy létají. Bez ohledu na dopravce zákaz platí na letech do Spojených států. Samsung na letišti otevřel stánek, ve kterém cestujícím nabízí úschovu telefonu Galaxy Note 7 během jejich cesty nebo zálohování dat. Pasažéři si také mohou zažádat o výměnu telefonu za jiný model nebo vrácení jeho kupní ceny.

Samsung již v Evropě zákazníkům vyměnil dvě třetiny telefonů Galaxy Note 7 za jiný přístroj. Na konci měsíce navíc vydá aktualizaci softwaru telefonu, která omezí nabíjení baterie na 60 procent kapacity a sníží tak nebezpečí jejího selhání. Samsung po celém světě prodal 2,5 milionu telefonů Glaxy Note 7 a od září je také globálně stahuje. Telefon se již nevyrábí.