Prodeje elektromobilů v Evropě prudce rostou, i přes nízké ceny ropy

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: greencarreports.com

Elektromobil BMW
Nové vozy Policie ČR
Ford Focus Electric
Americký elektromobil Tesla Model S (Profimedia.cz)
Elektromobil BMW i3
11
Fotogalerie

Zatímco během loňského roku si výrobci elektromobilů nepřipsali významný růst, letošní rok by pro ně mohl být do výše prodejů lepší. Nasvědčují tomu čtvrtletní statistiky nových registrací, které meziročně vzrostly o desítky procent. 

Prudký nárůst registrací elektromobilů přichází ve chvíli, kdy se sice ceny ropy pohybují relativně na nízkých hodnotách, ale zároveň většina automobilek oznamuje přechod k elektrickým automobilům. Díky pokračujícímu vývoji se tak již nyní jejich dojezd pohybuje v řádu stovek kilometrů, rostoucí konkurence zároveň tlačí ceny elektromobilů níže. Svou roli hraje také rostoucí síť dobíjecích stanic, a to také v Česku.

Meziročně rostly v prvním čtvrtletí prodeje elektrických automobilů v Evropě o téměř 38 procent – celkem se jich prodalo téměř 33 tisíc. Nejčastěji po vozu na elektrický pohon sáhli Francouzi, kteří jich za první kvartál koupili téměř 7,5 tisíce, tedy asi o čtrnáct set více, než loni. Tradičně velmi úspěšné byly elektromobily v Norsku, kde se jich prodalo téměř sedm tisíc. Tvoří tak více než třetinu trhu s osobními automobily, také díky rozsáhlým státním dotacím, které ale už příští rok z části skončí.

Úspěch zaznamenaly elektromobily v prvním kvartálu také v Německu, kde výrobci prodali přes pět tisíc vozů. Meziročně se jedná o více než dvojnásobný nárůst. Na třetí pozici se nachází téměř s padesátiprocentním růstem a 4,6 tisíci prodanými vozy Velká Británie. Téměř o pětaosmdesát procent pak vzrostly registrace v Nizozemsku, o téměř šedesát procentních bodů ve Švédsku a o třetinu v Belgii.

České statistiky nerozlišují mezi běžnými elektromobily a plug-in hybridy, i přesto zaznamenaly vozy v těchto kategoriích značný nárůst. Letošních 88 vozidel znamená stoprocentní nárůst proti loňskému prvnímu kvartálu.

Síla alternativy

V Evropě v současnosti klesají prodeje naftových automobilů, loni se jejich podíl poprvé za poslední roky dostal pod 50 procent. Alternativou však nejsou pouze elektromobily, rostly registrace také hybridů. Takzvané plug-in hybridy, které stojí na pomezí elektromobilů a klasických vozů rostly o 21 procent, běžné hybridy o téměř šedesát procent. Téměř ve všech evropských zemích se prodeje zvyšovaly dvouciferným tempem, na Slovensku pak dokonce více než pětinásobně.

Růst zažívají také ostatní alternativní paliva jako je LPG, CNG nebo etanol. Celkem se jejich registrace zvýšily o desetinu, v Česku pak dokonce o 25 procent.